Polemică iscată în jurul morţii primul magistrat LGBTQ+

Magistratul mexican Jesús Ociel Baena a fost găsit mort împreună cu partenerul său, după ce primise ameninţări în săptămânile precedente.

353 afișări
Imaginea articolului Polemică iscată în jurul morţii primul magistrat LGBTQ+

Crimă în Mexic: Primul magistrat LGBTQ+ găsit mort

Încă nu s-a clarificat motivul crimei. Conform celor declarate de ministrul Securităţii, Rosa Icela Rodriguez, nu se poate stabili încă „dacă a fost o crimă sau un accident”.

Procuratura Generală a statului a spus că nu există dovezi la locul crimei conform cărora o a treia persoană se afla în casă. Cu toate acestea, la locul crimei a fost găsit un obiect ascuţit.

Investigaţiile preliminare nu exclud că ar fi putut fi o problemă personală între cele două victime sau o sinucidere, dar comunitatea LGBTQ+ a respins cu fermitate această ipoteză, descriind-o ca o încercare de a ignora violenţa comisă împotriva comunităţii.

Grupul de activişti pentru drepturile LGBTQ+ Letra S a cerut autorităţilor locale să investigheze decesul în detaliu. Alejandro Brito, purtătorul de cuvânt al grupului, a declarat că Baena a primit „multe mesaje de ură, chiar şi ameninţări cu violenţă şi de moarte”.

Avea paşaport neutru

Brito, în vârstă de 38 de ani, devenise magistrat al Curţii Electorale a statului Aguascalientes în octombrie 2022 şi era prima persoană cu o astfel de orientare care ocupa o funcţie judiciară în America Latină.

În iunie, a fost printre primii care au primit un paşaport neutru din punct de vedere al genului, declarând pe Twitter că este „o persoană nebinară, neinteresată să mă văd femeie sau bărbat”, iar luna trecută, instanţa electorală îi prezentase lui Baena o adeverinţă care atesta titlul generic neutru de „profesor”.

Luni seară, comunitatea LGBTQ+ s-a adunat în Mexico City pentru o noapte de veghe în memoria lui Baena, iar fostul judecător şef al Curţii Supreme din Mexic, Arturo Zaldivar, a postat un gând pe reţelele de socializare după moartea sa: „Am pierdut un element fundamental, o voce pentru egalitate şi drepturile persoanelor LGBTQ+”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici