Politehnica Timişoara, una dintre primele universităţi din România care reglementează folosirea AI

Universitatea Politehnica Timişoara a votat în Senatul universităţii un set de recomandări în ceea ce priveşte utilizarea uneltelor de inteligenţă artificială în generarea de conţinut ştiinţific. La cursurile facultăţilor din cadrul UPT folosirea ChatGPT, Bard sau Character.ai nu e interzisă.

792 afișări
Imaginea articolului Politehnica Timişoara, una dintre primele universităţi din România care reglementează folosirea AI

Politehnica Timişoara, una dintre primele universităţi din România care reglementează folosirea AI

Universitatea Politehnica Timişoara este printre primele instituţii de învăţământ public din România care reglementează folosirea aplicaţiilor care folosesc inteligenţa artificială pentru generarea de conţinut ştiinţific. Vorbim despre utilizarea acestei tehnologii atât pentru proiecte în cadrul cursurilor, cât şi în cazul publicării unor articole ştiinţifice. Folosirea acestor instrumente se face doar cu respectarea normelor de etică şi deontologie din mediul universitar, precum şi cu o citare corespunzătoare în cadrul proiectelor şi lucrărilor pe care le realizează studenţii facultăţilor din cadrul UPT.

O regulă esenţială pe care fiecare student trebuie să o respecte este faptul că orice conţinut generat de programele care folosesc inteligenţa artificială nu va fi preluat cu titlul de adevăr, enunţ sau opinie personală, ci va fi analizat şi procesat din perspectiva utilizatorului şi a scopului pentru care utilizatorul a ales să se folosească de el. De asemenea, rezultatele obţinute în urma utilizării instrumentelor de inteligenţă artificială vor menţiona expres sistemul utilizat, precum şi data accesării acestuia. Această regulă se aplică inclusiv în ceea ce priveşte lucrările de licenţă, disertaţie sau teză de doctorat.

„Vara aceasta este prima sesiune pentru examenele de finalizare a studiilor în care studenţii au acces la aceste unelte care utilizează inteligenţă artificială. Este destul de clar că mulţi vor încerca să folosească ChatGPT sau alte aplicaţii asemănătoare pentru a genera conţinut, aşa că am decis să reglementăm acest aspect. Nu interzicem, este evident, ci doar creăm un set de reguli şi norme de aplicare pentru ca studenţii să ştie modul în care pot folosi aceste unelte, ce e permis şi ce nu e permis”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

„Atunci când ne-am asumat abordarea acestui subiect în Senatul universităţii am plecat de la câteva premise: dezvoltarea uneltelor de inteligenţă artificială va continua pe plan mondial indiferent dacă unii recomandă stoparea acestei activităţi, problema este extrem de actuală şi discutată în mediul academic internaţional şi există deja anumite universităţi şi asociaţii profesionale care au reglementat destul de sever acest domeniu. Noi am plecat de la premisa că domeniul este într-o dezvoltare exponenţială şi am ales să nu introducem încă prevederi în regulamentele noastre, ci să oferim doar o serie de recomandări. Am pornit de la discuţii cu colegi din străinătate şi de la experienţa similară a unor organisme precum EUA – European University Association (care reprezintă peste 800 universităţi din 48 de ţări europene) şi IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers (cea mai largă organizaţie profesională tehnică pe plan mondial, dedicată dezvoltării tehnologiei în beneficiul umanităţii)”, a declarat Radu Vasiu, preşedintele Senatului Universităţii Politehnica Timişoara.

Studenţii care folosesc text generat de un soft cu inteligenţă artificială trebuie să se asigure că nu încalcă dispoziţiile legale referitoare la drepturile de autor, date şi informaţii confidenţiale, precum şi date cu caracter personal. O minimă informare poate fi obţinută de utilizator prin citirea atentă şi analiza termenilor, pe care instrumentul de inteligenţă artificială îi pune la dispoziţie. De asemenea, utilizatorii trebuie să ţină cont de faptul că aceste aplicaţii pot genera şi conţinut sau informaţii greşite. În schimb, cadrele didactice vor lua măsuri suplimentare pentru verificarea şi evaluarea studenţilor. Una dintre măsuri va fi creşterea timpului alocat susţinerii orale a lucrărilor elaborate de studenţi, pentru a stabili dacă utilizatorul a înţeles conţinutul generat de aplicaţiile care folosesc inteligenţa artificială şi dacă acesta îl comentează creativ sau critic. În cazul susţinerii lucrărilor pentru finalizarea studiilor, declaraţia de autenticitate pe care candidaţii o completează va avea şi o secţiune privind utilizarea sau nu a instrumentelor de inteligenţă artificială în procesul de elaborare a lucrării.

„În cazul în care cadrul didactic are suspiciunea că un student a venit cu un text generat prin unelte de inteligenţă artificială şi nu a menţionat sau nu şi-a asumat acest lucru, el are posibilitatea de a utiliza aplicaţii care recunosc cu destul de mare precizie textele generate de inteligenţa artificială. Una dintre ele este Turnitin, care a fost deja testată de colegii noştri şi poate fi un instrument foarte bun de identificare”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici