Poliţiştii au recuperat zece tablouri luate din Casa memorială Petru Groza de un nepot al acestuia

Poliţiştii au recuperat zece tablouri, în valoare de 200.000 de euro, luate din Casa memoriala dr. Petru Groza, din Deva, de către unul dintre nepoţii acestuia, potrivit unor surse din Poliţie.

91 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii au recuperat zece tablouri luate din Casa memorială Petru Groza de un nepot al acestuia

Poliţiştii au recuperat zece tablouri luate din Casa memorială Petru Groza de un nepot al acestuia (Imagine: Tibi Bologh/ Arhiva Mediafax Foto)

"Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul IGPR şi de la IPJ Huneadoara au identificat şi ridicat 10 tablouri ale unor pictori români reprezentativi, sustrase, în anul 2013, din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române, remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Anchetatorii au stabilit că tablourile aparţin pictorilor români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva, judeţul Hunedoara, iar furtul lor a fost reclamat la data de 12 iulie 2013.

Potrivit unor surse din Poliţie, în 7 mai, anchetatorii au descins la două adrese din Bucureşti, de unde au ridicat cele zece tablouri, aflate în urmărire naţională şi internaţională, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia.

Sursele citate au precizat că, deşi Petru Groza a murit în 1958, actele de succesiune nu s-au făcut nici până acum. Ca urmare, tablourile vor rămâne în custodia Poliţiei, până la o hotărâre irevocabilă în cazul procesului de succesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici