Poluare masivă pe un râu din Argeş, după ce o conductă de ţiţei s-a spart. Flora şi fauna au fost afectate

Aproximativ 500 de litri de ţiţei şi 400 de litri de apă sărată s-au scurs în râul Cotmeana din judeţul Argeş, după ce o conductă magistrală de petrol aparţinând OMV Petrom s-a spart, reprezentanţii societăţi realizând mai multe baraje absorbante şi din paie. Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Argeş, Ioan Ene, a declarat că ţiţeiul s-a răspândit răpit în apele râului şi pe malurile acestuia, afectând flora şi fauna.

1005 afișări
Imaginea articolului Poluare masivă pe un râu din Argeş, după ce o conductă de ţiţei s-a spart. Flora şi fauna au fost afectate

Poluare masivă pe un râu din Argeş, după ce o conductă de ţiţei s-a spart. Flora şi fauna au fost afectate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, marţi dimineaţă, reprezentanţii OMV Petrom - Zona de producţie III - Muntenia Vest - Sector Samara Cocu au anunţat dispeceratul ABA Argeş-Vedea despre apariţia unei poluări accidentale pe Vale Radioasă şi pe râul Cotmeana, ca urmare a coroziunii conductei magistrale de transport ţiţei brut.

Poluarea se întinde pe Valea Radioasă pe o lungime de circa 1,5 kilometri în localitatea Poiana Lacului şi pe râul Cotmeana pe o lungime de aproape trei kilometri în localitatea Săpata.

În urma coroziunii conductei de ţiţei, aproximativ 400 de litri apă sărată şi 500 de litri ţiţei s-au scurs în râul Cotmeana.

Reprezentanţii OMV Petrom au oprit pomparea, au izolat zona afectată şi au executat patru baraje absorbante şi din paie pentru reţinerea ţiţeiului pe Valea Radioasă şi opt baraje din paie şi absorbante pe râul Cotmeana.

Conform sursei citate, nu există pericol pentru alimentarea cu apă a populaţiei Capitalei întrucât Cotmeana se varsă în râul Vedea afluent al Dunării, iar alimentarea Bucureştiului se face din râul Argeş.

Unda pluatoare a fost oprită, lucrându-se acum la curăţarea albiei şi a malurilor.

Râul Cotmeana din judeţul Argeş a fost poluat, marţi, pe o lungime de patru kilometri după ce o conductă magistrală de ţiţei aparţinând OMV Petrom s-a spart.

Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Argeş, Ioan Ene, declara că ţiţeiul s-a răspândit rapid în apele râului şi pe malurile acestuia, afectând flora şi fauna.

"Este vorba despre o poluare masivă. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate să ajungă până la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum să acţionăm pentru ca această poluare să aibă consecinţe cât mai mici pentru mediu, floră şi faună, să limităm proporţiile ei", a spus Ioan Ene.

El a precizat că societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligată să readucă zona afectată la stadiul iniţial, pe cheltuiala proprie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici