Video Poluare pe mare de la nava scufundată lângă Mangalia

O pată de combustibil de circa 400 de metri pătraţi, care provine de la nava "Multitrade", sub pavilion Cambodgia, care s-a scufundat, joi seara, lângă Mangalia, a fost descoperită, vineri dimineaţă, de poliţiştii de frontieră, la şapte mile de ţărm.

8 afișări

Comisarul şef Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Constanţa, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că poliţiştii de frontieră au survolat locul accidentului cu un elicopter, observând o pată de combustibil de circa 400 metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, pata este localizată la şapte mile de ţărm, iar curenţii o duc spre apele teritoriale ale Ucrainei.

Garda de Mediu şi Direcţia Apele Române Dobroge Litoral vor trimite echipe către nava scufundată pentru a lua măsuri antipoluare.

Comisarul şef Adrian Burcea a mai spus că marinarii care fac parte din echipajul navei scufundate au fost cazaţi, joi noapte, la Mangalia, urmând ca vineri să se deruleze procedurile pentru repatrierea lor.

Autorităţile de mediu au anunţat, vineri dimineaţă, că nava Albatros şi remorcherul Hercules au luat primele măsuri antipoluante, iar vineri, la ora 6:00, la faţa locului nu erau pete de produs petrolier.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Autorităţii Navale Române şi ai Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral au survolat apoi zona, la bordul unui elicopter al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, iar un alt reprezentant al Direcţiei Apelor şi unul al Poliţiei de Frontieră patrulează în zonă, cu o şalupă a Gărzii de Coastă.

Potrivit unei note a Direcţiei Ape Dobrogea Litoral Constanţa, joi, în jurul orei 18:55, comandantul navei Multitrader, sub pavilion cambodgian, având agent armator MGM Marina Shipping şi Kalyonlu Shipping, a contactat Căpitănia Mangalia şi a informat că în navă intră apă într-un tanc de balast, iar vasul s-a înclinat aproximativ 20 de grade într-un bord.

La ora 19:20 a plecat din Portul Constanţa, spre locul evenimentului, şalupa Topaz aparţinând ASVOM Constanţa, iar Căpitănia Mangalia a trimis o şalupă rapidă. La ora 20:45, şalupa Poliţiei de Frontieră 188 a observat, la cinci sute de metri de navă, două plute de salvare cu echipaj în ele. Un sfert de oră mai târziu, echipajul şalupei a recuperat plutele, în fiecare din ele fiind trei marinari. Echipajul a fost salvat în totalitate.

La ora 21:25, nava Multitrader s-a scufundat, la patru mile marine ( 7 kilometri) de mal, la o adâncime de aproximativ 36 de metri. Din informaţiile primite de la comandantul navei reiese că, în momentul scufundării, la bord erau circa 300 de kilograme de ulei mineral şi zece tone de motorină.

Vasul transporta materiale de construcţii, respectiv ciment, ipsos, var.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici