Ponta, întrebat dacă a fost la masă cu Duicu: "Habar nu am! E posibil"

Premierul Victor Ponta a declarat că nu are "habar" dacă a fost la masă cu Adrian Duicu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi trimis în judecată cu acuzaţia de fapte de corupţie, deoarece sunt invocate fapte de un an şi jumătate, dar că este posibil pentru că ia masa cu multe persoane.

698 afişări
Imaginea articolului Ponta, întrebat dacă a fost la masă cu Duicu: "Habar nu am! E posibil"

Adrian Duicu (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Întrebat la Digi 24 dacă a fost la masă cu Adrian Duicu şi dacă a existat acel prânz invocat de Duicu în discuţiile telefonice, Ponta a răspuns: "Habar nu am ! Eu...dacă mă întrebaţi cu cine am fost la prânz ieri sau alaltăieri, vă pot spune. Dacă mă întrebaţi cu cine am fost acum un an şi jumătate...în general, merg cu colegi de partid, cu miniştri, cu oameni politici, cu jurnalişti. E posibil, habar nu am".

Ponta a arătat în acelaşi timp că rechizitoriul procurorilor nu îl indică pe el cu nicio calitate procesuală, nici de învinuit sau inculpat, nici cea de martor, astfel că din punctul său de vedere lucrurile sunt închise.

Procurorii DNA arată în rechizitoriu, obţinut de MEDIAFAX, că, în dimineaţa zilei de 13 iulie 2013, la ora 9.55, Adrian Duicu, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea şi a spus că aşteaptă să intre la premierul Victor Ponta, unde s-ar fi aflat deja ministrul de Interne.

Adrian Duicu îi spunea lui Ştefan Ponea, în iulie 2013, că este în sediul Guvernului, unde şeful Cancelariei premierului l-a chemat pe şeful Poliţiei, arătând că "un sfert de oră, în birou' oval", s-a vorbit despre numirea lui Ponea şi a soţiei acestuia în funcţii de conducere la Bucureşti.

La ora 10.56, Stoica Vlad-Ştefan (şeful Cancelariei primului-ministru) l-a apelat pe chestorul Tobă Petre, purtând cu acesta o discuţie de 21 secunde. Peste 5 minute, la ora 11.01, Duicu Ioan-Adrian i-a trimis lui Ponea Constantin-Ştefan un mesaj SMS având următorul conţinut: "La.chemat.pe.toba.aici.la.guv.astept.sa.vina", arată procurorii.

Peste alte 10 minute, la ora 11.11, Duicu Ioan-Adrian a purtat o discuţie telefonică cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian, fost director al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), confirmându-i şi acestuia faptul că Tobă Petre fusese chemat la sediul Guvernului României.

La ora 11.38, Ponea Constantin-Ştefan i-a răspuns lui Duicu Ioan-Adrian (în urma mesajului SMS pe care acesta i-l expediase la ora 10.56), tot cu un mesaj SMS, având textul: "Sunteţi cel mai tare... Ştiam eu dar nu mă aşteptam chiar aşa ! Am emoţii!"

În aceste împrejurări Tobă Petre s-a prezentat la sediul Guvernului, unde a purtat o discuţie cu Duicu Ioan-Adrian cu privire la situaţia lui Ponea (şi, incidental, cu privire la situaţia soţiei acestuia, procurorul Ponea Elisabeta).

Procurorii arată că, despre împrejurările deplasării lui Tobă Petre la sediul Guvernului la data de 13 iunie 2013, au fost cerute detalii atât Secretariatului General al Guvernului (instituţie care are evidenţa activităţilor desfăşurate în sediul Guvernului), cât şi Serviciului de Protecţie şi Pază (instituţie care asigură şi înregistrează accesul persoanelor în sediul Guvernului), însă "ambele instituţii au răspuns că nu mai sunt în posesia datelor privind evenimentele din data de 13 iunie 2013".

Procurorii mai arată că, în aceeaşi zi, la ora 13.06, Adrian Duicu a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică în cadrul aceluiaşi minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre. Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul "şefu' al mare"), potrivit documentului citat.

Anchetatorii au mai arătat, în rechizitoriu, că mai având de obţinut doar unul dintre foloasele pe care i le promisese lui Ponea - numirea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, într-o funcţie de conducere în cadrul unei unităţi de parchet din Bucureşti -, Duicu, folosindu-se de influenţa pe care o avea la nivelul structurilor guvernamentale, a întreprins demersurile "necesare" numirii acesteia într-o funcţie de procuror şef secţie în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ca atare, pentru ca Elisabeta Ponea să poată ocupa o funcţie dintre cele menţionate mai sus, aceasta trebuia, ca un prim pas, să fie propusă de către ministrul Justiţiei. În vederea promovării acestei propuneri, Duicu a întreprins o serie de demersuri, susţin anchetatorii.

Astfel, în 8 iulie 2013, în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Naţional al Partidului Social Democrat, Duicu s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în Bucureşti, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1), împreună cu premierul Victor Ponta, arată procurorii.

Cu privire la acest aspect, la ora 13.52, Duicu a purtat următoarea discuţie cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu, pe care acesta, în aceeaşi perioadă, încerca să o impună la conducerea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală):

"Ionel Georgescu: Da ADI.
Duicu Ioan-Adrian: Sunt la restaurant JOSEF, pe strada doctor ION CUZINO, nu ştiu unde e.
Ionel Georgescu: Unde e asta, stai că nu te aud.
Duicu Ioan-Adrian: Strada doctor ION CUZINO…
Ionel Georgescu: Strada doctor ION CUZINO…asta ce…
Duicu Ioan-Adrian: Strada doctor ION CANTACUZINO, restaurantul JOSEF îi zice.
Ionel Georgescu: GIUSEPE, bine…
Duicu Ioan-Adrian: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Antifraudă.
Ionel Georgescu: Hai că vin la tine şi-mi spui.
Duicu Ioan-Adrian: E rezolvată! Sunt cu premieru', aici, la masă.
Ionel Georgescu: Am înţeles. Vin în zonă după tine?
Duicu Ioan-Adrian: Vino aici! De aici vii şi mă iei! Da.
Ionel Georgescu: Ok. Bine", potrivit interceptărilor.

Ulterior, în cursul aceleiaşi zile, la ora 15.36, Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe Bădescu Adrian-Ştefan (consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru şi preşedinte al organizaţiei Tineretului Social Democrat Mehedinţi), căruia i-a solicitat să-i transmită lui Vlad Stoica ca acesta să-i ducă premierului Victor Ponta CV-ul Elisabetei Ponea. Anchetatorii menţionează că trebuie remarcat faptul că Duicu i-a transmis lui Bădescu Adrian-Ştefan ca acesta să-i spună lui Stoica (faptul nereal) că s-ar fi întâlnit cu Duicu, pentru a-i ascunde astfel acestuia faptul că au discutat aceste aspecte "sensibile" la telefon.

De asemenea, se remarcă faptul că în discuţiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica şi cu Bădescu Adrian-Ştefan, aceştia evită referirile explicite la persoana premierului Victor Ponta, folosind sintagmele "şefu' al mare" şi "omu", arată procurorii.

Potrivit rechizitoriului, la ora 15.36, Duicu şi Bădescu Adrian-Ştefan au purtat următoarea discuţie:

"Duicu Ioan-Adrian: Ce faci?
Adi Bădescu: La birou.
Duicu Ioan-Adrian: Deci am vorbit de toate cu omu´, decât de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu m-a pus. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu maşina.
Adi Bădescu: Am înţeles.
Duicu Ioan-Adrian: Ştii… şi am fost la masă cu el.
Adi Bădescu: Oricum aia-i ca şi rezolvată, din moment ce v-a zis şi ştia şi DOLI, ştiau ăştia, bănuiesc că o s-o bage direct în CEX şi gata.
Duicu Ioan-Adrian: Păi d-asta te întreb, că nu ştiu.
Adi Bădescu: Eu îl mai întreb o dată, mai întreb şi pe VLAD de ce n-a zis-o.
Duicu Ioan-Adrian: Că eu m-am ocupat de toate ălea, mai puţin de asta.
Adi Bădescu:Păi o să-l întreb eu, să văd exact… probabil că cine ştie…
Duicu Ioan-Adrian: Păi uite că-l sunai şi nu răspunde.
Adi Bădescu: E în şedinţă.
Duicu Ioan-Adrian: Cu el?
Adi Bădescu: Nu, nu, nu, separat.
Duicu Ioan-Adrian: (neinteligibil) la masă cu el la JOSEPH (neinteligibil) acolo la masă, la restaurant. M-a luat cu el cu maşina.

Procurorii susţin că, în urma acestor demersuri, Duicu a obţinut încă unul din foloasele solicitate de către Ştefan Ponea, anume ca acesta să fie menţinut în funcţia de inspector-şef al inspectoratului judeţean de poliţie Mehedinţi până în momentul în care soţia sa Ponea Elisabeta avea să fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul unei unităţi de parchet din Bucureşti şi ca, în acel moment, acesta să fie numit un post de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa pe care ar avea-o asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru a-i determina să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Totodată, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că va interveni pentru ca soţia şefului IPJ Mehedinţi, Elisabeta Ponea, într-o funcţie de conducere într-o unitate de parchet din Bucureşti.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să o determina pe sora acestuia, preşedinte al Secţiei de contrencios Aadministrativ la Curtea de Apel Craiova, să intervină la o judecătoare să îi admită cererea din dosarul în care ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că preşedintele CJ Mehedinţi a fost în incompatibilitate.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză. Instanţa va verifica în 1 august legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv în cazul lui Duicu, Ponea şi Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici