Ponta: Judecătorul CEDO ar fi decis mai rapid în comisie, CSM voia două luni pentru nişte bieţi procurori

Selecţia judecătorului român la CEDO de către comisia constituită de Guvern ar fi mult mai rapidă deoarece la CSM a fost propusă o perioadă de două luni doar pentru desemnarea unor "bieţi" procurori din România, iar Consiliul se confruntă permanent cu probleme de cvorum, a afirmat premierul Ponta.

196 afișări
Imaginea articolului Ponta: Judecătorul CEDO ar fi decis mai rapid în comisie, CSM voia două luni pentru nişte bieţi procurori

Ponta: Judecătorul CEDO ar fi decis mai rapid în comisie, CSM voia două luni pentru nişte bieţi procurori (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

El a fost prezent, joi, la Curtea Constituţională (CC), pentru discuţii privind procedura desemnării judeecătorului din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Întrebat de jurnalişti, la finalul discuţiilor, dacă selecţia judecătorului român la CEDO în baza unei comisii interinstituţionale ar fi mai riguroasă decât dacă judecătorul ar fi selectat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), premierul a răspuns negativ, arătând că în acest caz este vorba de rapiditate.

"Nu, în primul rând este mult mai rapidă. Eu am fost de acord cu această modificare porpusă de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, puţin îngrijorat de faptul că la CSM două luni se anunţase procedura pentru nişte bieţi procurori din România, m-am gândit că pentru un judecător la CEDO le ia vreo doi ani. După aceea, ei au tot timpul probleme de cvorum, deci a fost o chestiune de urgenţă", a spus Ponta.

Premierul a precizat din nou că Guvernul se va conforma deciziei Curţii Constituţionale şi că ordonanţa de urgenţă prin care a fost stabilită constituirea unei comisii pentru desemnarea judecătorului la CEDO va fi modificată în Parlament dacă CC va decide în acest sens.

Potrivit premierului, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ar fi susţinut că în Constituţie este prevăzut că CSM propune judecătorii, dar că el a sancţionat imediat "eroarea", arătând că de fapt Constituţia stabileşte doar că CSM înaintează preşedintelui ţării astfel de propuneri, deci nu este vorba de judecătorul la CEDO.

"Nu este niciun conflict între instituţii, Curtea va decide dacă acea comisie, din care face parte şi CSM, şi Înalta Curte, şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei, este cea care selectează sau dacă selectează CSM-ul. Eu am prezentat situaţia cu toate celelalte ţări europene şi peste tot selecţia se face de către o comisie guvernamentală, pentru că la CEDO este dat în judecată Guvernul pentru hotărârile emise de judecătorii din România", a adăugat Ponta.

La jumătatea lunii aprilie, premierul i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a clarifica cine anume are atribuţia numirii judecătorului României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentală sau Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, de asemenea, Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Opinia premierului în această problemă este că majoritatea ţărilor europene propun un judecător la CEDO printr-o procedură guvernamentală, deoarece în acest caz nu există un "monopol" sau obligaţia ca persoana în cauză să fie de profesie judecător.

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că, prin schimbarea de către Guvern a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. Totodată, CSM consideră că modificarea acestui mecanism prin OUG încălcă dispoziţiile articolului 115 alineatul 6 din Constituţie - astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale -, conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la CEDO, candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.

Noua ordonanţă stabileşte înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia, comisie care va fi formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.

Guvernul susţine că actul normativ va asigura implicarea în procedura de selecţie a tuturor instituţiilor cu atribuţii în problematica protecţiei drepturilor omului, accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională la funcţia de judecător al CEDO, o selecţie transparentă şi o evaluare riguroasă şi echidistantă a candidaturilor, precum şi un calendar predictibil de desfăşurare a procedurii.

Executivul a justificat urgenţa actului normativ prin faptul că, la 16 decembrie 2013, încetează mandatul actualului judecător din partea României, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la 26 iulie 2013.

Potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, fiecare stat parte are dreptul de a propune Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trei candidaţi în vederea alegerii unui judecător al respectivului stat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Guvernul a mai susţinut că legislaţia românească în vigoare nu prevede condiţiile în care persoanele ce întrunesc cerinţele impuse de Convenţie pot accede la o astfel de poziţie, etapele procedurale care trebuie urmate, măsurile pentru a asigura transparenţa, obiectivitatea, rigoarea şi profesionalismul selecţiei, precum şi calendarul procesului de selecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici