Ponta, şefilor de Consilii Judeţene: La rectificare, judeţele afectate de inundaţii vor avea prioritate la fonduri

Premierul Victor Ponta a promis şefilor de consilii judeţene, după ce preşedinţii din Vrancea, Olt şi Prahova s-au plâns că nu mai au fonduri, că, la rectificarea bugetară, judeţelor afectate de inundaţii le vor fi alocate cu prioritate fonduri din buget.

114 afișări
Imaginea articolului Ponta, şefilor de Consilii Judeţene: La rectificare, judeţele afectate de inundaţii vor avea prioritate la fonduri

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Evident că, dincolo de partea de lucrări de amenajare hidrografică, o să vedem în toate aceste judeţe, cele mai grav afectate, la rectificare, acolo punem mai mulţi bani pentru infrastructura care s-a stricat. Nu spun că o să avem toţi banii de care aveţi nevoie, dar măcar ceea ce e absolut urgent şi, din punctul ăsta de vedere, judeţele afectate în mod sigur sunt prioritate pentru banii pe care îi economisim în primul semestru şi putem să-i dăm la rectificare", le-a spus Ponta preşedinţilor de consilii judeţene, joi, în cadrul comandamentui de urgenţă pentru inundaţii.

Ponta a răspuns astfel solicitărilor de fonduri venite din partea şefilor de consilii judeţene din Vrancea, Olt şi Prahova.

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a arătat că, de la inundaţiile din 2005, când, din cauza "incompetenţei şi relei credinţe a factorilor guvernamentali de la acea vreme în judeţul Vrancea au murit 11 oameni", judeţul are încă un deficit de 200 milioane lei, la care se adaugă distrugeri, din ultimii trei ani, de circa 150 milioane lei.

Oprişan a opinat că trebuie discutat cu Comisia Europeană astfel încât din Fondul de Solidaritate al UE să fie acoperite şi lucrări pentru reparaţia infrastructurii rutiere afectate de inundaţii şi nu doar regularizări de râuri sau apărări de maluri.

La rândul său, preşedintele CJ Olt a arătat că în Fondul de rezervă al judeţului nu mai există niciuun leu, fondurile fiind deja folosite pentru reparaţii.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a afirmat că a cheltuit din Fondul de rezervă pentru a menţine în funcţiune drumuri judeţene şi comunale, iar judeţul se confruntă în ultima vreme cu fenomenul alunecărilor de teren în zona unor foste exploatări miniere.

Cosma a solicitat în acest sens sprijinul Guvernului, care, împreună cu Academia Română şi institute de cercetare în domeniu, să studieze aceste fenomen şi să găsească soluţii, având în vedere că alunecările afectează locuinţe din mai multe localităţi.

Ponta a subliniat că solicitarea este corectă şi de la Ministerul Mediului trebuie găsite fonduri pentru studii serioase cu privire la exploatăriile miniere vechi, deoarece aceste probleme nu au mai fost gestionate după 1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici