Posibil COD GALBEN de precipitaţii în sudul ţării. Codul roşu pe râul Jiu va fi ridicat

Atenţionarea hidrologică de cod roşu pentru râul Jiu, zona Răcari, va fi ridicată până vineri seara, însă râuri din cinci judeţe vor fi sub cod portocaliu până sâmbătă la ora 20.00. De asemenea, este posibil ca ANM să emită în orele următoare o atenţionare cod galben de precipitaţii în sudul ţării, dacă ciclonul care va afecta, duminică, Bulgaria va devia cu 20 kilometri spre România.

481 afișări
Imaginea articolului Posibil COD GALBEN de precipitaţii în sudul ţării. Codul roşu pe râul Jiu va fi ridicat

Posibil COD GALBEN de precipitaţii în sudul ţării. Codul roşu pe râul Jiu va fi ridicat (Imagine: Adrian Neagoe/Mediafax Foto)

"Faptul că încă menţinem codul roşu în zona Răcari se datorează scurgerii debitului cu depăşirea cotei de pericol. Din informaţiile pe care le avem, în cursul după-amiezii spre seară vom ridica acest cod roşu, dacă într-adevăr cota va scădea sub cota de pericol", a afirmat directorul general al Apelor Române, Vasile Pintilie, în cadrul comandamentului pentru inundaţii reunit, vineri, la Palatul Victoria.

La rândul său, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat că este posibil să fie emis, duminică, un cod galben dacă un ciclon care va produce în Buglaria precipitaţii de 30-50 litri/metru pătrat se va deplasa spre România.

"De duminică la prânz până luni la prânz, este un ciclon pe Bulgaria care poate produce, în Bulgaria, cantităţi foarte mari de precipitaţii, de 30-50 de litri pe metru pătrat. În momentul de faţă, ANM nu emite sau nu are informaţiile să emită atenţionări cod galben. În cea mai grea situaţie, dacă acest ciclon se mută cu 20 de kilometri spre România, putem să avem precipitaţii de 20-25 de litri pe metru pătrat în judeţele din sudul ţării, pentru care ANM, duminică, poate emite atenţionări cod galben pe ore şi pe judeţe, în următorul interval: de la 18.00 duminică până luni dimineaţă, la 6.00", a explicat Sandu.

El a mai precizat că, de luni de la prânz şi până pe 13 aprilie, vor mai fi precipitaţii, dar neînsemnate cantitativ, de 10-15 litri pe metru pătrat, dar a avertizat că, după această dată, există posibilitatea ca ploile să devină abundente. Directorul ANM i-a anunţat pe cei prezenţi că situaţia exactă va fi cunoscută pe 11-12 aprilie.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat, vineri, că râuri din cinci judeţe vor fi sub cod portocaliu până sâmbătă la ora 20.00.

Astfel, în intervalul vineri, ora 15.00 - sâmbătă, ora 20.00, se află sub cod portocaliu de inundaţii râurile Crasna (aval Domăneşti, judeţul Satu Mare), Bârzava şi Moraviţa (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Jiu (aval Filiaşi, judeţul Dolj) şi Prut (amonte acumularea Stânca Costeşti, judeţul Botoşani), potrivit sursei citate.

Prin aceeaşi actualizare, INHGA instituie cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someş amonte Ulmeni, Someşul Mare (judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj, Sălaj şi Maramureş), Crasna (amonte Domăneşti, judeţele Satu Mare şi Sălaj), Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Arad şi Hunedoara), Mureş sector amonte Ocna Mureş (judeţele Harghita, Mureş şi Alba), Bega Veche (judeţul Timiş), Bega, Timiş şi afluenţi  (judeţele Timiş şi Caraş Severin), Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş Severin), afluenţii Jiului mijlociu din Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din Gorj şi Vâlcea, cursurile inferioare ale Prahovei şi Ialomiţei (judeţul Ialomiţa) şi Jijia curs superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Codurile portocaliu şi galben emise anterior pentru celelalte râuri se ridică, mai precizează INHGA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici