Poți beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă nu ai cotizat deloc la sistemul public de pensii?

Publicat: 17 07. 2025, 12:07

Începând cu data de 1 aprilie 2009, prin OUG nr. 6/februarie 2009, s-a instituit pensia socială minimă garantată, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România:

Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale ci un ajutor cu caracter social. Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”, potrivit CNPP.ro.

În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații era de 1.281 lei, iar în 2025, circa 1.300 lei.

Alegerea între pensie si indemnizația socială minimă

Proiectul noii Legi a Pensiilor din 2018 prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizaţia socială minimă, în loc de pensie.

„Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează în termenul de 3 luni amintit rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii. Sunt exceptaţi pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepţie este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii”, mai precizează reprezentanţii MMJS.

De remarcat că, indemnizația socială pentru pensionari este suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensie fără stagiu minim de cotizare?

O altă modificare anterioară foarte importantă prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială.

Fără acest stagiu minim, nu se acordă niciun drept de pensie în sistemul public. Dacă nu există deloc o pensie calculată (adică nu ai cotizat şi nu ai drept de pensie), nu există ce să se completeze până la nivelul minim.

Prin urmare, dacă nu ai cotizat deloc, nu eşti considerat pensionar public şi nu poți beneficia de această indemnizație socială. 

Cu toate acestea, persoanele fără nicio contribuție la sistemul public de pensii pot solicita ajutor social (Legea nr. 416/2001), care se acordă în funcție de veniturile şi situația familiei, decondiții de domiciliu şi alte criterii sociale.

Ajutorul social are un plafon diferit şi se finanțează din bugetul de stat/local, nu din contribuții de asigurări sociale.