Prefectul Capitalei vrea să dea în judecată Monitorul pentru cele peste 33.000 de buletine lipsă

Prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, vrea să dea în judecată Monitorul Oficial (MO) pentru cele 33.072 de buletine de vot care lipseau, după numărarea tipizatelor, din cele 1.973.506 comandate în cele şase sectoare, considerând că eroarea se datorează exclusiv Regiei Autonome Monitorul Oficial.

12 afișări
Imaginea articolului Prefectul Capitalei vrea să dea în judecată Monitorul pentru cele peste 33.000 de buletine lipsă

Prefectul Capitalei vrea să dea în judecată Monitorul pentru cele peste 33.000 de buletine lipsă (Imagine: Mediafax Foto)

Prefectul a fost sesizat, luni, printr-o adresă oficială înaintată de Biroul Electoral Municipal (BEM), de lipsa a 33.072 de buletine de vot din totalul comandat, destinate alegerii primarului general, se arată într-un comunicat al Prefecturii Capitalei.

"Din datele furnizate rezultă că eroarea s-a produs în cursul procesului de tipărire şi împachetare a buletinelor de vot şi se datorează exclusiv Regiei Autonome Monitorul Oficial", se arată în document.

Prefectura precizează că, în 13 iunie, Biroul Electoral de circumscripţie 1 din sectorul 1 a comunicat BEM că, la numărarea buletinelor de vot comandate pentru alegerea primarului sectoruluI 1, a constatat lipsa a 16.301 bucăţi.

Ca urmare, BEM a adoptat hotărârea 155/14.06.2008 prin care a dispus ca în ziua de 15 iunie, înaintea deschiderii procesului electoral, toţi preşedinţii secţiilor de votare să renumere buletinele de vot pentru alegerea primarului general.

După numărătoare a rezultat că, la sectorul 1, din 232.955 de buletine de vot comandate lipseau 16.301, la sectorul 2, din 366.560 de buletine comandate lipseau 3.197, la sectorul 3, dintr-un total de 417.327 de buletine nu au fost găsite 942, la sectorul 4, din 306.423 lipseau 10.559, la sectorul 5 nu au fost găsite 3.798 din cele 276.062 comandate, iar la sectorul 6 erau în plus 1.725 de buletine faţă de cele 374.179 comandate.

Operaţiunile de predare-primire a buletinelor de vot la sediul Regiei Autonome Monitorul Oficial s-au desfăşurat sub pază militară. Tipizatele se aflau ambalate în pachete sigiliate care cuprindeau câte 800 de bucăţi, care au fost verificate de reprezentanţii birourilor electorale implicate în procedură, precizează prefectura.

"La ridicarea comenzii, numărul de pachete cu buletine de vot a fost cel corect. Ulterior primirii buletinelor de vot, acestea s-au aflat în custodia birourilor electorale de circumscripţie locală sub pază până în momentul predării lor către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare la data de 14.06. Aceştia le-au transportat şi depozitat la sediile secţiilor de votare unde s-au aflat, de asemenea, permanent sub pază militară", potrivit comunicatului.

Prefectul Deaconescu a solicitat Monitorului Oficial să facă precizări referitor la această situaţie şi a cerut Preşedintelui Camerei Deputaţilor, precum şi Secretarului General al Camerei Deputaţilor, să analizeze problema şi să dispună măsurile necesare pentru a evita asemenea situaţii pe viitor.

De asemenea, prefectul anunţă că va da în judecată Monitorul Oficial şi va cere daune "pentru executarea necorespunzătoare a contractului comercial încheiat".

Preşedintele BEM, judecătorul Ileana Dănăilă, a anunţat, duminică seară, că în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei, unde terminaseră de numărat buletinele primite pentru turul al doilea - mai puţin sectorul 2 -, lipseau peste 30.000 de buletine.

Ileana Dănăilă nu a putut preciza de unde a apărut discrepanţa în documentele care atestă numărul de tipizate emise şi numărul real al acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici