Preferi fructele şi legumele româneşti? Acestea s-au scumpit deja din cauza inundaţiilor care au făcut ravagii în România

  • Sute de hectare de terenuri agricole au fost înghiţite de ape după ploile torenţiale din ultima lună
  • Alina Mosoarcă din localitatea Jena, judeţul Timiş a pierdut toată cultura de roşii
  • Au fost însă afectate şi culturile de grâu, porumb sau cartofi, dar şi cele de căpşuni şi pepeni
  • În zonele afectate, preţurile din pieţe au crescut deja cu 10%
376 afișări
Imaginea articolului Preferi fructele şi legumele româneşti? Acestea s-au scumpit deja din cauza inundaţiilor care au făcut ravagii în România

Preferi fructele şi legumele româneşti? Acestea s-au scumpit deja din cauza inundaţiilor care au făcut ravagii în România.

Alina Moşoarcă este la a patra generaţie de agricultori. Are patru solarii în satul Jena, de lângă Lugoj, unde cultivă roşii, ardei, castraveţi şi vinete, toate bio. Inundaţiile din ultima perioadă i-a distrus însă, toată producţia. Alina spune că recolta de anul acesta ar fi fost una bogată dar acum înregistrează mari pierderi.

A adus, împreună cu familia, zeci de tone de îngrăşământ natural pentru a face pământul mai roditor. A săpat, cultivat, plivit şi irigat zi şi noapte pentru a obţine o producţie bună. Viitura i-a distrus tot, dar, pentru a mai recupera din pagubă, Alina a plantat fasole. Ea spune că până în acest moment nu a primit niciun ajutor de la autorităţi şi nici nu speră să primească. S-a bazat mereu pe forţele proprii.

În aceaşi situaţie este şi Alin Păun Vasiloni din comuna Fârdea. El a pierdut întreaga  cultură de porumb şi dovleac. Dacă apa nu i-ar fi luat tot, ar fi obţinut un profit frumos. Acum Alin se gândeşte dacă mai are rost să o ia de la capăt.

Alina, agricultor: În spatele meu am avut cultură de roşii pe care am pierdut-o în totalitate, am replatat fasole verde în speranţa că mai recuperăm ceva din pagubă să nu rămână spaţiul liber şi asta este situaţia, muncim şi la treabă mai departe.

Alin, agricultor: În urma inundaţiilor care au avut loc în ultima perioadă, mi-au afectat o suprafaţă de 7000 de metri de porumb şi 9 000 de metri pătraţi de dovleac. Aici am avut cultura de dovleci unde apa a făcut prăpăd, a spălat tot, a adus numai noroaie, gunoaie şi după cum se poate vedea… mai rău de aşa nu se poate.

Mă uit mai mult să fie produsele româneşti şi să arate bine. Să fie ok, nu neaparat la preţ. Dacă sunt româneşti şi sunt mai scumpe eu le cumpăr”, spun clienţii din pieţe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici