Preotul care şi-a pierdut cunoştinţa în timp ce se pregătea pentru slujbă este în moarte cerebrală. Familia se opune transplantului de organe

Preotul Remus Dumbravă, căruia i s-a făcut rău, miercuri, în timpul slujbei de la biserica Sfântul Mina din Constanţa, a fost declarat în moarte cerebrală, familia acestuia opunându-se transplantului de organe, a anunţat Arhiepiscopia Tomisului.

747 afișări
Imaginea articolului Preotul care şi-a pierdut cunoştinţa în timp ce se pregătea pentru slujbă este în moarte cerebrală. Familia se opune transplantului de organe

Preotul care şi-a pierdut cunoştinţa în timp ce se pregătea pentru slujbă este în moarte cerebrală. Familia se opune transplantului de organe (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"Preotul Remus Dumbravă a fost declarat în moarte cerebrală de către medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Familia preotului Remus Dumbravă se opune categoric transplantului de organe", a precizat consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş.

El a precizat că, în ceea ce priveşte Arhiepiscopia Tomisului, reiterează punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române, care binecuvântează transplantul de organe cu condiţiile de rigoare, şi face trimiterea la pagina de pe site-ul Patriarhiei, unde se vorbeşte despre transplantul de organe.

"Respectăm decizia familiei, care trece printr-un moment greu, şi vă rugăm să înţelegeţi această situaţie ca atare", a mai menţionat Călin Gavrilaş.

Părintele Remus Dumbrava, preot onorific la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, a mers miercuri, alături de alţi şase preoţi, să oficieze Taina Sfântului Maslu în faţa Bisericii Sfântul Mina, situată în Parcul Tăbăcărie din Constanţa, după ce lăcaşul a fost închis de o asociaţie privată. La un moment dat i s-a făcut rău, şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a prăbuşit la pământ, un echipaj SMURD transportându-l la spital în stare gravă. El a fost internat în secţia de Terapie Intensivă, medicii spunând că a suferit un atac cerebral.

Poliţiştii constănţeni au deschis o anchetă după ce reprezentanţii Asociaţiei "Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” au încuiat porţile Bisericii Sfântul Mina, situată în Parcul Tăbăcărie din Constanţa, şi nu au mai permis accesul clerului şi enoriaşilor.

Arhiepiscopia Tomisului a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva acesteia, solicitând efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere, tulburare de posesie şi împiedicarea libertăţii cultelor.

La rândul lor, reprezentanţii asociaţiei au remis un comunicat de presă în care spuneau că regretă situaţia, care a apărut în urma unei dispute cu Arhiepiscopia Tomisului.

"Regretăm această situaţie de fapt, apărută în urma unei dispute interinstituţionale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia şi în urma discuţiilor cu duhovnicii noştri şi ne rugăm bunului Dumnezeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Mina, să ajute în rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica Sfântul Mina cunoaştem menirea acestui lăcaş de cult - aşezământ de binefacere, în oraşul Constanţa şi dorim ca aceasta să se păstreze. Acest comunicat se doreşte a fi unul pentru credincioşii care frecventează biserica Sfântul Mina din Constanţa. Vă mulţumim pentru înţelegere!", se menţiona în comunicatul asociaţiei.

Până la urmă Biserica Sfântul Mina a fost deschisă pentru enoriaşi, joi, după ce Poliţia a cerut Parchetului emiterea unui ordin judecătoresc pentru redeschiderea acesteia, iar de a doua zi au fost reluate şi slujbele în biserică.

Scandalul a pornit după ce, la mijlocul lunii februarie, preotul paroh al Bisericii Sfântul Mina, Nicolae Picu, a fost suspendat din funcţie de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului după ce ar fi dat asociaţiei, pe care tot el a înfiinţat-o, biserica în care slujea, dar şi alte active ale parohiei.

Consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, spune că în toamna anului trecut a fost începută o serie de cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanţa, în urma cărei ar fi rezultat că, în calitatea sa de paroh, preotul Nicolae Picu a înstrăinat clădirea bisericii şi oficiul parohial. „În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociaţii (Asociaţia Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina - n.r.), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, care are caracter de lege”, a declarat Călin Gavrilaş. Articolul respectiv reglementează că o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece de drept în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile afectate ei.

"Biserica aparţine prin lege exclusiv cultului, indiferent de cult. Or, preotul Nicolae Picu, în loc să facă toate diligenţele legale pentru a duce la îndeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la înstrăinarea bisericii şi oficiului parohial" a mai spus Călin Gavrilaş.

În consecinţă, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici şi mireni, a decis suspendarea din preoţie a lui Nicolae Picu şi deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial. De asemenea, s-a decis şi demararea acţiunilor legale în instanţă pentru recuperarea bunurilor.

Piatra de temelie a bisericii fost pusă la 31 iulie 1994, fiind primul proiect al Asociaţiei Sf. Mucenic Mina, înfiinţată în 1992 de către preotul Nicolae Picu. Construită în stil autentic maramureşean, cu o suprafaţă totală de 263 mp şi turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din ţară.

La aceeaşi biserică a slujit şi preotul Valeriu Roman, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, suspendat şi el după ce a provocat un accident rutier, soldat cu rănirea a doi copii, după ce se urcase la volan în stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 2,45 la mie în sânge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici