Preşedintele CEDO: Probleme în ceea ce priveşte România - retrocedările, durata excesivă a proceselor

Preşedintele CEDO, Jean Paul Costa, a declarat că, pe lângă problema retrocedării proprietăţilor, constatată recent în cazul pilot al CEDO, există şi alte probleme precum durata excesivă a proceselor, condiţiile de detenţie şi divergenţa între jurisprudenţa diferitelor Curţi de Apel.

160 afişări
Imaginea articolului Preşedintele CEDO: Probleme în ceea ce priveşte România - retrocedările, durata excesivă a proceselor

Preşedintele CEDO, Jean Paul Costa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Subiectul la ordinea zilei este cazul pilot emis recentreferitor la retrocedarea proprietăţilor. Un caz pilot înseamnă uncaz care constată existenţa unei probleme sistemice, structurale,care încearcă să indice statului pârât - în speţă României - caresunt măsurile cu caracter general, mai ales de natură legislativă,care trebuie adoptate pentru rezolvarea acestei problemestructurale, care afectează un număr mare de persoane", a explicatJean Paul Costa.

El a adăugat că retrocedarea proprietăţilor nu estesingura problemă cu caracter repetitiv constatată de instanţa de laStrasbourg în ceea ce priveşte România.

"Nu este singura problemă cu caracter repetitiv pe care amconstatat-o la Strasbourg în ceea ce priveşte România. Există şialte probleme, de exemplu există în continuare cazuri frecvente încare durata procedurilor judecăţii interne este excesivă, ceea cenecesită şi în acest caz soluţii legislative. Recent a fostadoptată o lege - la începutul săptămânii, dacă nu mă înşel - careprevede mecanisme pentru accelerarea procedurilor judiciare lanivel naţional. Această lege este un lucru important. Poate că nueste o soluţie suficientă sau ideală, dar ministrul Justiţiei,Cătălin Predoiu, m-a asigurat că are un plan ambiţios şi realistpentru a accelera durata procedurii interne în România", a spusel.

Jean Paul Costa a menţionat şi problema condiţiilor dinînchisori, menţionând că există progrese de făcut şi în acestdomeniu.

"Mă gândesc de asemenea şi la problema aparent tehnică, darimportantă şi specifică României, care este legată de divergenţeleîntre jurisprudenţa diferenţelor Curţilor de Apel şi uneori chiarîn cadrul aceleiaşi Curţi de Apel, ceea ce face ca justiţiabilii săvină în faţa CEDO şi să spună de ce pentru aceeaşi problemă opersoană este supusă unui tip de soluţie, iar o alta unui tipcomplet diferit", a mai spus el.

Revenind la cazul pilot al CEDO referitor la România, oficialula spus că există un termen de 18 luni la dispoziţia autorităţilorde la Bucureşti pentru adoptarea de măsuri.

"Cazul pilot despre care am vorbit acordă un termen serios şirealist de 18 luni la dispoziţia Guvernului şi a Parlamentului, cuconcursul opiniei publice, pentru a lua măsurile necesare, astfelîncât să fie obţinută justă recompensare. Sunt persoane care aufost private de proprietatea lor în perioada comunistă şi carecaută să le redobândească, iar dacă acest lucru este imposibil săle fie acordate recompense financiare", a spus el.

Jean Paul Costa a apreciat că este necesară o legislaţieunificată şi suficient de echitabilă pentru a nu fi afectate niciinteresele personale, nici cele generale.

"Cred că în cele 18 luni - şi trebuie început de pe acum, nutrebuie aşteptată luna a 18-a - trebuie ca puterea executivă şi cealegislativă, precum şi experţii să înceapă munca. Noi am oferit unfel de ghid, anumite piste care trebuie urmate. Ce se va întâmpladacă la sfârşitul celor 18 luni legislaţia nu este adoptată? Esteun scenariu pesimist, nu vreau să cred în el. (...) Vom fi obligaţisă rejudecăm cazul. Cred că ar fi vorba despre un eşec atât pentruRomânia, cât şi pentru Curte, pentru că procedura pilot este unacare inspiră încredere în subsidiar", a spus el.

La rândul său, Corneliu Bârsan, judecător român la CEDO,a ţinut să sublinieze că, în urma cazului pilot, este pentru primadată când România are o reacţie foarte clară.

"Aş spune că este pentru prima dată când reacţia României estefoarte clară faţă de ceea ce s-a întâmplat în trecut, în ultimeleluni, pentru că au mai fost alte trei cazuri împotriva Românieicare constatau probleme structurale. Nicio reacţie din parteaautorităţilor române. Din contră, de când a fost pronunţat cazulpilot am devenit conştienţi de ceea ce poate el reprezenta pentruRomânia, iar reacţiile de azi ni s-au părut foarte foartefavorabile", a spus el.

La rândul lui, Răzvan Horaţiu Radu, agentulguvernamental al României la CEDO, a dorit să sublinieze că Românianu riscă excluderea din CoE, contrar comentariilor de acest genvehiculate în presă.

Totodată, el a spus că măsurile pe care România trebuie să le ianu pot fi adoptate de MAE sau de CEDO.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici