Preşedintele Comisiei de anchetă SIPA: Danileţ a confirmat lacunele în respectarea hotărârii de Guvern cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA

Preşedintele Comisiei de anchetă SIPA, Viorel Salan, a declarat marţi, după audierea judecătorului Cristi Danileţ, că acesta a confirmat că există lacune în respectarea procedurilor şi prevederilor legale cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA.

613 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei de anchetă SIPA: Danileţ a confirmat lacunele în respectarea hotărârii de Guvern cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA

Preşedintele Comisiei de anchetă SIPA: Danileţ a confirmat lacunele în respectarea hotărârii de Guvern cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA

"Nu numai domnul Danileţ, dar şi celelalte persoane care au fost audiate azi, au scos în evidenţă că într-adevăr, termenul de 90 de zile care era prevăzut în Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 (privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei - n.r.) era un termen insuficient pentru a putea să desfăşoare toate activităţile procedurale care erau prevăzute în Hotărâre. Aspectele semnalate, zic eu, pot să ducă la multe clarificări în ceea ce priveşte respectarea legii. Un lucru este cert. Nu s-au avut în vedere actele normative incidente care vizează constituirea arhivei, respectiv predarea ei care era unul dintre obiectivele principale prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 127. Poate nu au gândit complexitatea unei asemenea activităţi şi poate că raţionamentele au fost numai la desfiinţarea structurii, fără să ia în calcul toate celelalte elemente foarte importante. Cei care au venit şi azi au scos în evidenţă aceste lacune", a afirmat Salan, după terminarea şedinţei Comisiei.

Întrebat dacă au fost copiate documente din arhiva SIPA, Viorel Salan a răspuns: "Atâta timp cât a existat un copiator chiar şi într-o zonă adiacentă poate să existe şi asemenea supoziţii, dar până în momentul de faţă nu am ajuns la elemente care să ducă cu certitudine la o asemenea idee".

Chestionat dacă Cristian Danileţ, în perioada în care era consilier al fostului ministrul al Justiţiei, Monica Macovei, avea certificat ORNISS când a accesat arhiva, deputatul PSD, Viorel Salan, a replicat: "În perioada 2006-2007 a avut acces la informaţii clasificate în baza unui certificat ORNISS.

De asemenea, întrebat dacă au existat persoane care să fi intrat ilegal în arhivă, şeful Comisiei SIPA a spus: "Ilegal înseamă că nu făceau parte din Comisie sau că nu au deţinut certificat ORNISS. Noi nu putem să ne pronunţăm în acest moment din acest punct de vedere".

Nu în ultimul rând, la întrebarea dacă au fost şantajaţi magistraţi, Salan a răspuns: "Există în mape, din câte declară persoanele care au fost audiate. (...) Pot să vă răspund altfel. Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie avea două misiuni de bază la nivelul Ministerului Justiţiei. Prima era cea de culegere de date şi informaţii cu privire la personalul care intra în incidenţa sa, din punct de vedere legislativ, cea de-a doua, ca şi structură de securitate, la nivelul ministerului."

Comisia de anchetă l-a audiat marţi pe judecătorul Cristian Danileţ, fost consilier al fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei şi fost membru în comisiile de inventariere. Printre alţii audiaţi s-au numărat şi Andreea Iurea, fost membru în comisiile de inventariere, Florin Teodor Andronache, angajat SRI şi domnul Valentin Gigi Ignuţă, preşedintele comisiei de inventariere.

La audierea de săptămâna trecută, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei şi actual judecător al CCR, a explicat membrilor Comisiei SIPA că atunci când a plecat din funcţia de ministru al Justiţiei a lăsat în urmă un proiect de hotărâre care viza lichidarea arhivei SIPA.

"Întrebarea a fost ce demersuri am făcut în perioada mandatului meu în legătură cu arhiva SIPA şi am explicat comisiei că la plecarea mea din mandatul de ministru al Justiţiei era pe site-ul Ministerului de Justiţie un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la lichidarea acestei arhive, în sensul intrării în ea a unei comisii compuse din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai Arhivelor Naţionale, observatori din partea magistraţilor, judecători şi procurori, care urmau să verifice documentele lipsite de semnificaţie care urmau a fi distruse, documentele personalului ANP care trebuiau pentru pensii, carnetele de muncă care trebuiau scoase şi predate titularilor lor, iar restul arhivei depusă la arhivele statului şi secretizate pe o perioadă de 50 de ani. Ulterior am văzut că domnul ministru Toader a reluat cumva, în linii mari, acelaşi proiect şi deja este HG în vigoare", a explicat Mona Pivniceru.

Şedinţa următoare a Comisiei SIPA va avea loc joia viitoare, 3 mai, ora 14.00, unde vor fi audiaţi alţi foşti membri ai Comisiei de inventariere a arhivei SIPA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici