Preşedintele Comisiei LIBE, despre negocierile pentru procurorul-şef european: Parlamentul European şi Consiliul UE vor fi parteneri egali

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a declarat miercuri seara că Parlamentul European şi Consiliul UE sunt parteneri egali şi că în negocierea pentru procurorul şef european nu contează diferenţa de voturi date pentru Jean-Francois Bohnert şi Laura Codruţa Kovesi.

5665 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei LIBE, despre negocierile pentru procurorul-şef european: Parlamentul European şi Consiliul UE vor fi parteneri egali

Preşedintele Comisiei LIBE, despre negocierile pentru procurorul-şef european: PE şi Consiliul UE vor fi parteneri egali (Sursa: AFP/Mediafax Foto)

”Votul lor (al membrilor Consiliului UE-n.r.) este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat şi cu asta s-a terminat povestea. (...) În cele din urmă, la negocieri, atât Consiliul, cât şi Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere.

Este adevărat că la statele membre, candidatul francez a fost foarte mult înainte, şi la noi a fost foarte mică diferenţa dintre candidaţi, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta.

Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferenţă între cum s-a votat, dar asta este democraţia, aşa vrem să se întâmple voturile”, a declarat la Antena 3 preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, întrebat dacă va conta faptul că în comisiile LIBE şi CONT a fost un vot foarte strâns, iar în Consiliul UE a fost net în favoarea candidatului francez.

Moraes a susţinut că trebuie să existe consens şi negocieri.

”Aşa funcţionăm noi. Chiar dacă suntem blocaţi, trebuie să cedeze cineva, ca să ajungem la un consens. Nu există un stăpân care să spună - nu vă mai jucaţi, aşa am decis, aşa facem.

Democraţia nu e perfectă şi nici această situaţie nu e perfectă. Membrii Consiliului sunt din stale membre, dar nu e partea aleasă a UE. Nu trebuie să subestimaţi ceea ce face parlamentul într-o negociere. Este o procedură nouă, nu e testată”, a mai spus Moraes, întrebat dacă nu există o putere mai mare de negociere din partea Consiliului UE.

În cadrul reuniunii reprezentanţilor permanenţi în Consiliul UE (COREPER), Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc, cu 50 de voturi, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici