Manda: Directorul SRI i-a cerut lui Adrian Sârbu să-i dea sfaturi lui Sebastian Ghiţă privind Realitatea/ Patronul Mediafax a declarat că a fost martor când Coldea a spus că are soluţie pentru Voiculescu

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a afirmat că, la audierea de miercuri, Adrian Sârbu, patronul Mediafax, a relatat că fostul director al SRI, George Maior, i-a cerut în 2010 să-i dea sfaturi lui Sebastian Ghiţă cum să fie condus postul Realitatea TV. În plus, Adrian Sârbu a declarat, în faţa Comisiei SRI, că a fost martor când fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a spus că are soluţie pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa, a precizat, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda. Potrivit acestuia, Adrian Sârbu a susţinut, în faţa Comisiei SRI, că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media, el evocând o activitate de „distrugere” a presei.

2023 afișări
Imaginea articolului Manda: Directorul SRI i-a cerut lui Adrian Sârbu să-i dea sfaturi lui Sebastian Ghiţă privind Realitatea/ Patronul Mediafax a declarat că a fost martor când Coldea a spus că are soluţie pentru Voiculescu

Manda: Directorul SRI i-a cerut lui Adrian Sârbu să-i dea sfaturi lui Sebastian Ghiţă privind Realitatea/ Patronul Mediafax a declarat că a fost martor când Coldea a spus că are soluţie pentru Voiculescu

”(Adrian Sârbu - n.red.) a făcut referire la o situaţie din 2010 când a fost rugat de către domnul Maior să-l ajute pe Sebastian Ghiţă cu sfaturi cum să conducă instituţia Realitatea TV din punct de vedere managerial”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda.

Ulterior, Adrian Sârbu a primit confirmarea interesului SRI pentru Realitatea chiar din partea lui Sebastian Ghiţă. ”A fost căutat de domnul Ghiţă, au avut mai multe întâlniri şi inclusiv domnul Ghiţă i-a confirmat această implicare”, a precizat Manda.

De altfel, preluarea conducerii instituţiei media de către SRI s-ar fi făcut prin intermediul lui Sebastian Ghiţă. ”A fost aspectul legat de intenţia de a fi preluată conducerea şi, mai târziu, eventual întreaga instituţie media, respectiv Realitatea TV, pe care şi-ar fi dorit personele din conducerea SRI din acea vreme să o preia prin intermediul domnului Ghiţă”, a spus Manda.

Patronul Mediafax a afirmat, în faţa membrilor comisiei, că implicarea serviciilor SRI a fost impulsionată de către decizia CSAT din 27 iulie 2010 prin care presa a fost definită ca având potenţial de vulnerabilitate la siguranţa naţională. ”În opinia domniei sale, spune că s-au creat premisele ca, la momentul respectiv, SRI să se implice mai mult în ce înseamnă preluarea de instituţii media, plantarea de ofiţeri acoperiţi sau atragerea de către Serviciu de persoane din jurnalism, inclusiv dreptul de a asculta jurnalişti pe mandate de siguranţă naţională”, a relatat Manda.

Potrivit acestuia, Adrian Sârbu a prezentat evoluţia presei după 2010, aşa cum a fost modelată prin decizia CSAT. 

Manda: Sârbu a declarat că a fost martor când Coldea a spus că are soluţie pentru Voiculescu

Patronul MEDIAFAX Adrian Sârbu a declarat, în faţa Comisiei SRI, că a fost martor când fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a spus că are soluţie pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„Al doilea exemplu pe care a dorit să-l prezinte a fost implicarea persoanelor din conducerea SRI în ce înseamnă postul de televiziune Antena sau Grupul Intact şi a dat exemplu (...) spune că a fost martor când domnul Coldea i-a spus că are soluţie pentru domnul Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa, făcând referire la ce s-a întâmplat la instanţă şi toate aspectele pe care le ştiţi prezentate în spaţiul public”, a spus Manda, după audierea lui Adrian Sârbu.

Potrivit lui Manda, patronul MEDIAFAX a precizat, în faţa Comisiei SRI, că va proba această afirmaţie în instanţă, dacă va fi dat în judecată pentru aceasta.

„L-am întrebat (pe Adrian Sârbu, n.r.) dacă are probe, dacă au fost şi alţi martori, care au fost împrejurările. Domnia sa a spus că nu doreşte să detalieze acum în faţa Comisiei, dar dacă va fi dat în judecată pentru această afirmaţie, fiind mărturia domniei sale în cadrul Comisiei ca deja o probă, dacă va fi dat în judecată va veni cu probe acolo”, a adăugat Manda.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA. Despre condamnarea lui Voiculescu, în urmă cu câteva luni, Sebastian Ghiţă spunea că aceasta a fost aranjată. Totodată, România TV a prezentat o înregistrare cu fostul preşedinte Traian Băsescu în care acesta vorbea despre mutarea Cameliei Bogdan, cea care a dat sentinţa, în locul magistratului Mustaţă, iar de întreaga situaţie ştia şi adjunctul SRI de la acea vreme, Florian Coldea.

Manda: Sârbu a spus că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media

Patronul MEDIAFAX Adrian Sârbu a susţinut, în faţa Comisiei SRI, că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media, el evocând o activitate de „distrugere” a presei, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„(Adrian Sârbu, n.r.) spunea că s-a încercat implicarea Serviciului la momentele respective în coordonarea editorială a instituţiilor prin persoane apropiate de Serviciu, spunând fie surse, fie ofiţeri acoperiţi, spunând, la un moment dat, făcând referire la un articol apărut în mass-media în care domnul Maior ar fi confirmat că există ofiţeri acoperiţi în mass-media”, a precizat Manda, după audierea lui Sârbu de către Comisia SRI.

Potrivit acestuia, Sârbu a menţionat că va prezenta Comisiei SRI, într-o audiere viitoare, probe în acest sens, respectiv „punctaje” care „veneau” către diferite persoane.

„Şi spunea că va veni data viitoare cu probe în sensul că ne va arăta punctajele care veneau către diferite persoane şi cum erau descrise în spaţiul public, pe baza punctajului, elementele acestea, inclusiv persoane care, spunea că, prin redacţii au surse apropiate, primesc rechizitorii, primesc documente şi erau cumva mai bine informaţi decât alţii”, a menţionat Manda.

El a precizat că Sârbu le-a trasmis membrilor Comisiei SRI că acest „fenomen” de implicare în managementul instituţiilor media a descurajat foarte mulţi jurnalişti, care au ieşit din presă.

„A mai spus că acest fenomen de implicare în conducerea, în partea de management a instituţiilor media în sensul dosarelor, arestărilor unora sau altora, sau problemelor care s-au creat, sigur că a descurajat foarte mulţi dintre jurnalişti, fie aceştia au căutat diferite soluţii, au părăsit spaţiul media dar sigur că a fost o activitate de distrugere, în opinia domniei sale, celei de-a patra puteri în stat, care sigur că nu este consfinţită în Constituţie, dar vorbea de libertatea presei”, a adăugat Manda.

Întrebat dacă în cadrul audierii Adrian Sârbu a făcut referire doar la Realitatea Tv şi Antena, Manda a precizat: „A făcut referire în această primă audiţie la episoadele de la Realitatea, la episodul de la Antenă şi inclusiv la ce a însemnat în opinia domniei sale o încercare de preluare a MEDIAFAX”.

Patronul media Adrian Sârbu a fost invitat la Comisia SRI după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir. Întrebat înaintea audierii care va fi subiectul la care se va referi, Adrian Sârbu a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, că va vorbi despre implicarea SRI în presă şi urmările acesteia.

“Am venit pentru că am fost chemat. E o obligaţie cetăţenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua şi să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia preşedintelui comisiei SRI de a ţine în viaţă audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care îşi riscă libertatea dezvăluind practici neconstituţionale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziţia publică a noului director SRI, care promite transparenţă şi retragerea Serviciului Român de Informaţii din diverse câmpuri tactice în graniţele mandatului său stabilit de lege şi Constituţie. Voi vorbi despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Sârbu.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnalişti, politicieni sau oameni din Justiţie, care pot confirma acuzaţiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile.

Dragomir a numit “culoare” practicile Serviciului prin care folosea presa şi Justiţia. Mai precis, Dragomir spune despre “culoarul” Justiţiei că este traseul pe care îl parcurgea un dosar, de la realizarea rechizitoriului, de către ofiţeri SRI, până la alegerea completului de judecată şi mai apoi obţinerea sentinţei. În paralel, funcţiona “culoarul media”, ceea ce presupunea o campanie de denigrare la adresa persoanei vizate de dosar, astfel încât aceasta să fie considerată vinovată, în ochii opiniei publice, cu mult înainte de a primi vreo condamnare.

Tot legat de media, Daniel Dragomir a susţinut că, în prezent, există acoperiţi în redacţii, care servesc intereselor SRI, dar nu a vrut să facă publice nume. A vorbit doar despre jurnalişti pe care i-a văzut intrând şi ieşind din biroul fostului prim-adjunct al Serviciului, Florian Coldea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici