Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, care l-a avut îndrumător ştiinţific pe Năstase: DNA poate face orice cerere îi permite legea

Preşedintele TB, judecătoarea Laura Andrei, a confirmat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase i-a fost îndrumător ştiinţific, subliniind că procurorii anticorupţie pot apela la orice solicitare prevăzută de lege, însă instanţa supremă este cea care va decide asupra strămutării procesului.

1472 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, care l-a avut îndrumător ştiinţific pe Năstase:  DNA poate face orice cerere îi permite legea

Preşedintele TB, Laura Andrei, care l-a avut îndrumător ştiinţific pe Năstase: DNA poate face orice cerere îi permite legea (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

Laura Andrei a mai spus că nu ştie motivele cererii de strămutare înaintate de procurorii anticorupţie la instanţa supremă, cu privire la dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Adrian Năstase.

După o scurtă prezentare a motivelor, judecătoarea Andrei a arătat că, în opinia sa, procurorii anticorupţie pot apela la orice procedură prevăzută de lege şi de legea penală în vigoare. Totodată, judecătoarea a arătat că, în acest caz, indiferent de motivele invocate de procurori, judecătorii instanţei supreme sunt cei care au ultimul cuvânt de spus.

Întrebat în legătură cu calitatea de îndrumător ştiinţific la lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în urmă cu un an, Laura Andrei a arătat că fostul premier a îndrumat-o în acest demers şi că acest lucru se ştia de mult timp.

În acelaşi context, Laura Andrei a arătat că Tribunalul Bucureşti (TB) a judecat şi alte acţiuni recente ale fostului premier legate de condamnarea sa la închisoare cu executare şi că nu înţelege de ce DNA invocă tocmai acum acest motiv.

"Eu aveam aceste atribute şi acum două-trei săptămâni, când instanţa a judecat şi alte dosare ale domnului Năstase. Nu este niciun secret în legătură cu îndrumătorul meu de doctorat şi au existat numeroase comentarii pe forumuri de profil, cum că mi-am îngropat mentorul", a declarat Laura Andrei.

În final, preşedintele TB a precizat că, în opinia sa, demersurile făcute în privinţa evoluţiei profesionale nu au legătură cu activitatea depusă propriu-zis în tribunal, cu atât mai mult cu cât nu ea este cea care a judecat vreun dosar sau vreo cerere a fostului premier Adrian Năstase.

Procurorii DNA arată, în motivarea cererii de strămutare a dosarului lui Adrian Năstase de la TB, că preşedintele acestei instanţe, Laura Andrei, l-a avut ca îndrumător ştiinţific, la lucrarea sa de doctorat, pe fostul premier, iar judecătoarea Elena Burlan l-a achitat pe medicul Brădişteanu.

Tribunalul Bucureşti (TB) are spre soluţionare dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Năstase, procurorii anticorupţie cerând strămutarea procesului la o instanţă egală în grad din ţară, pentru a se evita suspiciunile legate de lipsa de imparţialitate.

Procurorii DNA au verificat pe internet, cu ajutorul motorului de căutare google, dar şi pe site-ul Universităţii Bucureşti, şi au constatat că judecătoarea Laura Andrei, preşedintele TB, l-a avut ca îndrumător ştiinţific pe Adrian Năstase în lucrarea de doctorat intitulată "Instrumente juridice internaţionale privind protecţia drepturilor omului. Evoluţia jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului".

Un alt aspect invocat de procurorii DNA în cererea de strămutare este acela că judecătoarea Elena Burlan, cea care judecă întreruperea executării pedepsei, este cea care a dispus achitarea lui Şerban Brădişteanu, caz în care, ulterior achitării de către instanţa supremă, a dispus prin decizie definitivă casarea deciziilor din fond şi din apel şi trimiterea dosarului de corupţie al medicului, pentru rejudecare, la TB.

DNA reaminteşte, în cererea de strămutare, că Brădişteanu este, în prezent, cercetat pentru favorizarea infractorului, în speţă a lui Adrian Năstase.

Totodată, procurorii arată că, la dosarul de la Tribunal, instanţa nu a depus procesul verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat şi de procurorul de şedinţă, la termenul din 28 iunie.

Instanţa supremă a stabilit, luni, un termen intermediar pentru 4 iulie, când procurorii anticorupţie vor solicita suspendarea judecării dosarului de la Tribunalul Bucureşti, până la dezbaterea cererii de strămutare în instanţă.

Pentru solicitarea de strămutare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit termenul de 29 august.

În 28 iunie, Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 5 iulie dezbaterile în dosarul de întrerupere a executării pedepsei lui Adrian Năstase.

Pe de altă parte, ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată din 1 octombrie în cazul judecării contestaţiei în anulare făcută de avocaţii lui Adrian Năstase împotriva deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, noul termen fiind în septembrie.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Penitenciar Rahova în 26 iunie, după ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost preluat de poliţişti.

Potrivit informaţiilor oficiale, Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Trofeul Calităţii. Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat în 21 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici