Preţul aurului la Bucureşti urcă la un nou nivel istoric pentru a doua zi la rând

Gramul de aur a atins luni al doilea maxim istoric la rând, fiind cotat de BNR la 216,2917 lei gramul de la 213,7734 lei gramul vineri.La nivel international, cotaţia aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani,ceea ce a rezultat şi în creşterea de la Bucureşti, potrivit analiştilor.

1059 afișări
Imaginea articolului Preţul aurului la Bucureşti urcă la un nou nivel istoric pentru a doua zi la rând

Sursă foto: Profimedia

"Este acelaşi trend ca în pieţele internaţionale. Doar că faţă de anul 2012, când aurul a atins un alt maxim istoric (5 octombrie - n.red.), dolarul este mult mai puternic faţă de leu. Atunci când vorbim despre cotaţiile aurului, dolarul contează foarte mult pentru că aurul se tranzacţionează în dolari şi atunci depinde cât de puternic este leul faţă de dolar, iar leul în ultimii ani a tot pierdut teren, nu doar faţă de dolar, dar şi faţă de euro. Totodată, dolarul s-a apreciat faţă de euro, acesta a fost tendinţa ultimilor ani, iar euro faţă de leu, deci moneda naţională a slăbit cu atât mai mult faţă de dolarul american. În acest şir leul este cel mai slab, deci este normal să avem această dinamică", a precizat pentru MEDIAFAX Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România.

Pe pieţele internaţionale, preţul aurului a urcat luni la maximele ultimilor şapte ani, pe fondul tensionării conflictului geopolitic dintre Statele Unite şi Iran. La ora transmiterii ştirii, aurul spot era cotat la 1.576,14 dolari uncia după o creştere verticală începută în finalul lunii decembrie. Preţul metalului galben a depăşit în 2011 pragul de 1.800 de dolari uncia.

"Aurul reprezintă un activ de refugiu, active care sunt foarte căutate în momente de teamă, teamă care cunoaşte nişte salturi rapide, aproape verticale atunci când se întâmplă evenimente precum cel din Irak", precizează Claudiu Cazacu.

Cursul oficial al euro a fost luni 4,7760 lei, în scădere faţă de cel de vineri, când euro a fost cotat de BNR la 4,7789 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici