Pricopie: Până la sfârşitul anului dascălii vor primi bani pentru materiale didactice, din fonduri UE

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, la Suceava că se fac demersuri ca până la sfârşitul acestui an să poată fi daţi bani cadrelor didactice din preuniversitar pentru a-şi putea cumpăra cărţi şi pentru a participa la conferinţe, precizând că aceste sume vor fi din fonduri europene.

2583 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Până la sfârşitul anului dascălii vor primi bani pentru materiale didactice, din fonduri UE

Remus Pricopie (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Pricopie a declarat, la festivitatea de deschidere a lucrărilor Congresului Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, dar şi într-o conferinţă de presă, că Ministerul Educaţiei doreşte să reintroducă acel drept pe care l-au pierdut cadrele didactice, respectiv acordarea unei sume de bani, echivalentul a 100 de euro, pentru a-şi cumpăra materiale didactice.

Pricopie a spus că până la sfârşitul anului, printr-un proiect finanţat din fonduri structurale, se doreşte ca profesorii să poată primi o anumită sumă de bani pentru achiziţionarea de cărţi şi reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, dar şi pentru participarea la conferinţe.

"Este un drept pe care l-au pierdut, pe care nu-l vom introduce în aceeaşi formă, pentru că întotdeauna mi s-a părut o formă rigidă. Eu sper ca din această toamnă, repet, de data aceasta folosind şi surse europene, adică fonduri structurale, profesorii să poată primi o anumită sumă de bani pentru a gestiona dezvoltarea lor profesională, care poate să însemne achiziţie de cărţi, achiziţie de reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, participare la conferinţe", a spus Pricopie.

El a precizat că în momentul de faţă nu există o prevedere bugetară pentru acordarea acestor sume.

"Nu uitaţi că avem câteva sute de milioane de euro necheltuite pe fonduri structurale, care sunt separat de bugetul statului, şi din aceste sume, în ultimele săptămâni, în discuţie cu domnul ministru Teodorovici şi discutând şi cu domnul prim-ministru, încercăm să punem toate lucrurile cap la cap pentru ca, până la sfârşitul anului calendaristic, acest lucru să se întâmple", a afirmat ministrul Educaţiei.

El a arătat că doreşte reintroducerea într-o formă modernă a alocării sumei de 100 de euro pentru cărţi.

"Nu în sensul că vor primi profesorii 100 de euro şi trebuie să aducă dovada că au cumpărat cărţi de 100 de euro,(...) pentru că dacă-i dai unui profesor o sumă de bani să facă ceva, probabil că ştie el ce are de făcut, nu trebuie să-l controlez contabil. Fie că vorbim de echivalentul a 100 -150 de euro, eu am mers pe o sumă mai mare, fără să fie nevoie de decontare, iar cu această sumă profesorul să-şi poată cumpăra cărţi, să meargă la un curs de formare, să participe la o conferinţă, să facă ce consideră", a explicat Pricopie, precizând că această sumă ar urma să fie acordată inclusiv profesorilor suplinitori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici