Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sibiu şi un ofiţer SRI, cercetaţi în libertate

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sibiu şi ofiţerul SRI reţinuţi de DNA pentru fapte de corupţie vor fi cercetaţi în stare de libertate, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, vineri, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi.

819 afişări
Imaginea articolului Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sibiu şi un ofiţer SRI, cercetaţi în libertate

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sibiu şi un ofiţer SRI, cercetaţi în libertate (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, CosminMuntean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a respinspropunerea de arestare preventivă formulată de către DNA -ServiciulTeritorial Alba Iulia a prim-procurorului Parchetului de pe lângăJudecătoria Sibiu, Florin Apostu, şi a unui ofiţer SRI din Sibiu,Tiberiu Popescu, şi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţarapentru 30 de zile.

Cosmin Muntean a spus că DNA a înaintat recurs împotriva acesteidecizii, care urmează să se judece la Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă JudecătoriaSibiu, Florin Apostu, şi un ofiţer SRI din Sibiu, Tiberiu Popescu,au fost reţinuţi în urma unei anchete a DNA, pentru fapte decorupţie, respectiv luare de mită şi distrugerea unor probe îndosare.

Avocatul sibian Nicolae Ucă, unul dintre cei mai cunoscuţiavocaţi din oraş, spunea că este citat pentru, luni, la DNA Alba,în acelaşi dosar cu prim-procurorul Florin Apostu.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, Nicolae Ucă aspus că este o "persoană onorabilă", care nu este implicată înniciun fel de "activităţi reprobabile, de natură penală".

"Nu mă consider implicat în niciun fel în acte reprobabile denatură penală săvârşite de nicio persoană. Sunt o persoanăonorabilă care nu este implicată în niciun fel de activitatesuspectă. Aştept să văd ce vor decide autorităţile şi dacă mi se vacere voi oferi informaţiile care mi se vor solicita", a declaratNicolae Ucă.

Avocatul Ucă a refuzat însă să precizeze calitatea în care vaparticipa, luni, la audieri la sediul DNA Alba.

"Nu doresc să comentez mai mult de atât. Eu răspund laîntrebările care mi se par decente, nu am niciun motiv să măspovedesc în faţa nimănui", a afirmat Ucă.

Surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că înacelaşi dosar sunt implicate mai multe persoane, între care un omde afaceri şi adjunctul şefului IPJ Sibiu, comisarul-şef LucianTarnu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu,Luciana Balteş, adjunctul IPJ Lucian Tarnu a fost joi la audieri laAlba Iulia.

"Domnul Tarnu a fost joi la DNA Alba, a stat aproximativ o orăacolo. Nu mai are niciun fel de citaţie pentru o dată ulterioară,nu va mai fi convocat", a declarat Balteş, fără a preciza motivulpentru care Tarnu a fost audiat.

Un avocat al prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Sibiureţinut de DNA a susţinut că, în acest dosar, omul de afaceri IlieCarabulea e acuzat că i-ar fi dat magistratului mită o maşină, încauză fiind implicate mai multe persoane, între care avocatulNicolae Ucă şi omul de afaceri Cristi Bicher.

Anterior declaraţiei avocatului, Ilie Carabulea a negatinformaţiile care deja circulau privind implicarea sa în acestdosar.

"Am auzit şi eu ce s-a întâmplat (reţinerea prim-procuroruluiParchetului Judecătoriei Sibiu şi a unui ofiţer SRI, n.r.), dar nuştiu nimic altceva despre asta. Nu am nicio legătură. Cunosc, ce-idrept, multe persoane, pentru că funcţia şi legăturile comercialem-au dus în multe locuri, inclusiv din zona serviciilor. Despre cazînsă nu ştiu nimic, nu m-a întrebat nimeni nimic. Nu am nicioproblemă", a declarat Carabulea pentru MEDIAFAX.

Avocatul Viorel Jidveian, apărătorul prim-procurorului de laParchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, declara, laieşirea din sala de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia, că înaceastă cauză sunt implicate mai multe persoane importante dinSibiu, printre care omul de afaceri Ilie Carabulea şi avocatulNicolae Ucă.

Jidveian spunea că în această cauză sunt învinuitepersoane cunoscute din Sibiu, precum omul de afaceri IlieCarabulea, care este acuzat că i-ar fi dat o maşină drept mităprocurorului Florin Apostu.

Potrivit sursei citate, printre cei implicaţi în acest caz senumără şi Cristi Bicher, om de afaceri, şi avocatul NicolaeUcă.

El spunea că Ilie Carabulea ar fi fost citat pentru luni la DNAAlba, iar Nicolae Ucă miercuri.

"Este o cauză complexă, delicată, deosebită, cu foarte multecapete de acuzare. Câte vor fi reţinute în final ca vinovăţii ediscutabil", spunea Jidveian.

El adăuga că în cazul lui Apostu sunt 12 capete deacuzare, iar în cazul ofiţerului SRI reţinut în acelaşi caz existătrei capete de acuzare.

La rândul său, procurorul Florin Apostu declara, la ieşirea dinsala de judecată, că are încredere în justiţie şi aşteaptă cainstanţa să se pronunţe.

El spunea că perioada ordonanţei de reţinere a expirat, însăasta nu va însemna că o va lua "la fugă". El mai spunea că doreştesă se termine foarte rapid acest caz şi că nu există martori îndosar, nu se probează acuzaţiile şi de aceea doreşte să se judece,şi nu să se tergiverseze.

Ofiţerul SRI reţinut în urma unor fapte de corupţie a fostsuspendat din funcţie până când instanţa va lua o decizie în cazulsău, urmând ca, în funcţie de rezultatul procesului, să fiereîncadrat sau exclus din Serviciu, a declarat pentru MEDIAFAX,purtătorul de cuvânt al SRI.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu,Florin Apostu, reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie,a fost jucător de baschet, făcând parte din echipa CSU Sibiu, laînceputurile acesteia, iar la şefia Parchetului se află din iulie2009.

Potrivit reprezentanţilor clubului sibian de baschet, FlorinApostu a făcut parte din echipa de baschet CSU Sibiu în 1977, cândechipa a promovat în Divizia A, la şase ani de la înfiinţare.

"În urma barajului de promovare de la Piteşti (în anul 1977),echipa sibiană a promovat în prima ligă, alături de CS 6 Bucureşti.În acea vreme, CSU Sibiu era formată din: Tolea Podvarcu, IoanBanciu, Florin Apostu (actualmente prim-procuror), MarianŞerbănescu (actualmente stabilit în Germania), Mihai «Pongo»Mladin, Liviu Vulc (stabilit în Germnia), Mihai Sanislav (acumconferenţiar la ULB Sibiu), Gilu Georgescu (acum inginer), DorinBleahu (stabilit în Sibiu), Viorel Cintean (CSM Sibiu), antrenorFlaviu Stoica. Primii ani din prima ligă au fost foarte grei şiechipa a evitat la mustaţă retrogradarea. Apoi, începând cu 1980,Sibiul a părăsit nisipurile mişcătoare ale ultimelor locuri,clasându-se pe locul 7-8", se arată pe site-ul echipei CSU AtlassibSibiu.

Potrivit site-ului oficial al Consiliului Superior alMagistraturii, Florin Apostu deţine funcţia de prim-procuror alParchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu din 15 iulie 2009.

Florin Apostu lucrează în magistratură de la terminareafacultăţii şi nu a fost niciodată implicat în scandaluri. El estecăsătorit şi are un copil.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici