Prima ninsoare în Maramureş şi în Carpaţii Orientali la altitudini de peste 1.800 de metri

Prima ninsoare din acest sezon s-a înregistrat, începând din noaptea de luni spre marţi, în judeţul Maramureş şi în nordul Carpaţilor Orientali, stratul de zăpadă înregistrat fiind de câţiva centimetri la o altitudine de peste 1.800 de metri.

1329 afișări
Imaginea articolului Prima ninsoare în Maramureş şi în Carpaţii Orientali la altitudini de peste 1.800 de metri

Prima ninsoare în Maramureş şi în Carpaţii Orientali la altitudini de peste 1.800 de metri (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

Primarul oraşului Borşa, judeţul Maramureş, Sorin Ion Timiş, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că el nu ţine minte să mai fi nins vreodată în zonă până acum în luna septembrie.

"A început să ningă luni după-amiază, până marţi dimineaţă, şi cred că ninsoarea va continua, pentru că temperatura e scăzută. Eu nu ţin minte să mai fi nins în septembrie, în octombrie da, dar în septembrie niciodată. A fulguit la 1.400 de metri altitudine, în Pasul Prislop, dar zăpada s-a aşezat doar de la 1.800 de metri altitudine în sus, Vârful Pietrosul Rodnei fiind îmbrăcat în haină albă, ca şi iarna. Stratul de zăpadă măsoară câţiva centimetri în zona Căldarea - Lacul Iezer. În Borşa nu a fulguit, doar sus la altitudine mare”, a spus Timiş.

Potrivit acestuia, zăpada timpurie este benefică pentru a compensa lipsa apei din sol, deoarece acest an a fost unul secetos.

"Puţurile au secat, probabil că această zăpadă va alimenta solul. Deşi a plouat în ultima săptămână, umiditatea solului este doar la suprafaţă, iar în adâncime acesta este uscat”, a mai spus primarul oraşului Borşa.

Marţi dimineaţă, a început să ningă la altitudini de peste 1.800 de metri şi în nordul Carpaţilor Orientali.

"A nins la primele ore ale dimineţii şi în prima parte a zilei, la Iezer şi pe Ceahlău, unde avem unul sau doi centimetri de zăpadă. S-ar putea să mai fie precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în orele următoare şi la noapte, dar trecător, după care încetează şi vremea o să se facă din ce în ce mai frumoasă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

La Vârful Toaca, din Masivul Ceahlău, în judeţul Neamt, ploaia s-a transformat, în jurul orei 9.00, în ninsoare, iar statul de zăpadă care s-a depus măsoară doi centimetri.

"A nins de dimineaţă, ninge şi acum, dar slab şi la ora 14.30 am măsurat un stat de zăpadă proaspăt depus de doi centimetri”, a precizat meteorologul de la Staţia Meteo Ceahlău Toaca.

Potrivit meteorologilor, în alte zone ale ţării nu nu au fost înregistrate ninsori.

"Nu este neobişnuit să ningă în septembrie pe crestele montane, la peste 2.000 de metri cea mai timpurie ninsoare poate să vină chiar de la 1 august”, a conchis reprezentantul ANM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici