Primar PSD, dezamăgit de proiectul de buget: E cel mai SLAB din istoria României. Intrăm în faliment

Primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ (PSD), face apel la parlamentarii puterii să nu voteze proiectul de buget, pe care îl consideră „cel mai slab din istoria României”, avertizând că primăria pe care o conduce ar putea intra în faliment, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3081 afișări
Imaginea articolului Primar PSD, dezamăgit de proiectul de buget: E cel mai SLAB din istoria României. Intrăm în faliment

Primar PSD, dezamăgit de proiectul de buget: E cel mai slab din istoria României. Intrăm în faliment (Foto: Facebook/Vladimir Petruţ)

Vladimir Petruţ a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în programul de guvernare scrie că se va asigura bunăstare pentru toată lumea, „nu pentru o parte da şi pentru o parte nu”.

„Este cel mai slab buget din istoria României iar cei care l-au întocmit sunt în afara subiectului. Fac apel la parlamentarii puterii să nu voteze proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru că este unul dezastruos, care va afecta toată populaţia, ar trebui să aibă loc discuţii punctuale, serioase şi să se găsească soluţii la probleme, pentru că în programul de guvernare scrie că se va asigura bunăstare pentru toată lumea, nu pentru o parte da şi pentru o parte nu. Parlamentarii vor veni în teritoriu şi vor da socoteală oamenilor. Este dezastru, nu ne-a consultat nimeni. Cu siguranţă riscăm să intrăm în incapacitate de plată, în faliment. Nu am mai fost niciodată într-o astfel de situaţie, nu ne-am putut gândi că o să ajungem astfel. E tragic”, a spus Petruţ.

Potrivit acestuia, în proiectul de buget pe 2019 este o mare greşeală care va duce la blocarea administraţiilor locale, în condiţiile în care cei de la Guvern au luat o estimare a încasărilor la bugetele locale pe anul trecut, la care au adăugat o estimare în plus de 8%.

„La Cavnic, noi nu am realizat din impozite decât 80% pe 2018, la care au adăugat 8%, astfel că ne-au încărcat cu 28% în plus la bugetul local, ceea ce nu este realizabil. La cheltuieli, trebuie să le asigurăm asistenţilor personali, obligatoriu, vouchere de vacanţă şi norma de hrană de 350 de lei, ceea ce ne urcă suma cu 30%. Noi nu vom putea pune în aplicare bugetul. Bugetul de salarii, inclusiv indemnizaţiile asistenţilor pentru persoane cu handicap, se ridică în acest an la 3,8 milioane de lei. Sunt asistenţi personali care au salarii mai mari decât angajaţii din Primărie, pentru că noi nu am majorat salariile cum au făcut restul, am avut bun simţ, ne-am gândit să facem şi investiţii”, a subliniat edilul din Cavnic.

Petruţ a precizat că nu ştie de unde se vor asigura sumele pentru plata utilităţilor - curent, gaze plus alte cheltuieli, soluţia fiind restructurarea personalului cu 50%, adică să fie daţi afară 7 din cei 14 angajaţi.

„Dacă dăm afară arhitectul, cine mai dă avize? Pe cine să dăm afară, cum vom funcţionăm apoi? Scrie undeva în programul de guvernare despre restructurarea angajaţilor? Dacă nu ar fi dat anul trecut atâtea creşteri salariale şi nu băgau şi voucherele şi norma de hrană poate ne descurcam. Acum nu ştiu ce va fi. Nu putem majora nici impozitele, pentru că acestea au fost stabilite la sfârşitul anului trecut şi nu mai pot fi modificate. De asemenea, avem foarte multe societăţi comerciale care sunt în insolvenţă şi care nu plătesc impozite, cauză din care pierd 30% din bugetul oraşului”, a mai subliniat Vladimir Petruţ.

Acesta a menţionat că şi OUG nr. 114/ 2018 afectează în mod direct Primăria Cavnic, deoarece conducerea a fost anunţată deja de operatorii de utilităţi, de gaze, eleectricitate, că vor majora contractele cu 2%, lucru care nu era prevăzut, şi care înseamnă alte cheltuieli suplimentare.

Oraşul Cavnic din judeţul Maramureş are peste 5.000 de locuitori, în localitate funcţionând un spital cu 100 de angajaţi, un liceu, două şcoli şi trei grădiniţe, precum şi transportul public local, care înseamnă costuri în plus pentru Primărie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici