Primăria Bucureşti va colabora cu ONG-urile pentru dezvoltarea unei reţele de piste pentru biciclişti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va lucra cu ONG-urile la un studiu de oportunitate pentru dezvoltarea unei reţele de piste pentru biciclişti, pe axele Nord-Sud, între Piaţa Presei şi Piaţa Sudului, şi Est-Vest, între Militari şi Colentina

803 afișări
Imaginea articolului Primăria Bucureşti va colabora cu ONG-urile pentru dezvoltarea unei reţele de piste pentru biciclişti

Primăria Bucureşti va colabora cu ONG-urile pentru dezvoltarea unei reţele de piste pentru biciclişti (Imagine: Alexandru Mihaescu/ Mediafax Foto)

Pentru identificarea celor mai bune soluţii privind realizarea pistelor pentru biciclişti, reprezentanţi ai municipalităţii s-au întâlnit vineri la sediul Primăriei Capitalei, cu membri ai asociaţiilor care promovează mersul pe bicicletă în mediul urban, informează municipalitatea.

În urma şedinţei s-a stabilit, într-o prima etapă, demararea în comun a realizării studiului de oportunitate privind dezvoltarea unei reţele de piste pentru biciclişti, pe axele N-S, între Piaţa Presei şi Piaţă Sudului, şi E-V, între Militari şi Colentina. În cadrul studiului de oportunitate, vor fi stabilite traseele pistelor pentru biciclişti, precum şi soluţiile tehnice de organizare a acestora, în conformitate cu standardele europene.

După realizarea acestui studiu de oportunitate, PMB va demara realizarea studiului de fezabilitate şi va începe demersurile pentru contractarea şi implementarea acestor piste, mai spun reprezentanţii autorităţii locale.

La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai municipalităţii (Direcţia de Transporturi, Direcţia de Urbanism, Direcţia de Mediu, Administraţia Străzilor), ai Poliţiei Rutiere, precum şi ai asociaţiilor de profil Green Revolution, Bate Şaua, Mai mult verde, SkirtBike, Centrul pentru Politici Durabile "Ecopolis", OPTAR şi Cycling România.

Aproximativ 4.000 de biciclişti au participat, pe 23 martie, la un marş de protest în Capitală, pentru a atrage atenţia asupra faptului că reamplasarea pistelor pentru biciclete pe trotuar nu este o soluţie, după ce, la 11 martie, primarul Capitalei Sorin Oprescu spunea că nu este de acord cu trasarea pistelor pentru biciclişti pe carosabil, întrucât nu vrea să numere morţii.

Organizatorii acţiunii de protest, desfăşurată sub sloganul desfăşurat sub sloganul "Nu vrem piste pe trotuar!", au argumentat că 80 la sută dintre pistele realizate în 2008 şi 2011 au fost declarate ilegale de către Poliţia Rutieră.

Totodată, ei au susţinut că dacă trei la sută dintre bucureşteni renunţă la autoturisme şi aleg bicicleta sau transportul în comun, se eliberează o şosea cu patru benzi şi o lungime de 70-100 de kilometri, "suficient cât să se elibereze tot Bucureştiul de ambuteiaje".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara la 11 martie că nu are curajul să facă pistele pentru biciclişti pe carosabil, dat fiind că, în opinia sa, cetăţenii nu sunt la nivelul de civilizaţie rutieră pe care îl au alte state europene, astfel încât şoferii să fie atenţi să nu lovească bicicliştii.

Oprescu a mai declarat, în 22 martie, la o întâlnire cu reprezentanţi ai asociaţiilor care promovează mersul pe bicicletă, că municipalitatea va amenaja piste pentru biciclişti, însă numai în zonele unde studiile de specialitate vor arăta "că se poate, că este sigur".

"În primul rând, vreau să fie foarte clar că doresc, am obligaţia şi cred că trebuie să îi protejez pe oameni, şi nu să îi strivesc între indisciplina şi iresponsabilitatea unor şoferi. Vom face aceste piste, însă numai acolo unde studiile de specialitate ne vor releva că se poate, că este sigur. Trebuie să colaborăm împreună pentru elaborarea unui regulament de realizare şi utilizare a acestora, astfel încât să putem asigura protecţia bicicliştilor faţă de circulaţia auto, mai ales în intersecţii, precum şi siguranţa pietonilor faţă de biciclişti", a spus Oprescu.

În cadrul întâlnirii din 22 martie s-a convenit ca, în cadrul grupului de lucru pentru mobilitate, care se întâlneşte o dată la două săptămâni, să înceapă, cu ajutorul ONG-urilor şi al unor institute de proiectare din Bucureşti, elaborarea unui proiect pilot pentru realizarea unei piste continue pentru biciclişti, pe axa nord-sud a Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici