Primăria Capitalei: În Bucureşti sunt utilaje de deszăpezire puţine. Operatorii trebuie plătiţi doar pentru ce au lucrat

Firmele care asigură deszăpezirea în Bucureşti au puţine utilaje şi puţini operatori, a declarat, vineri, primarul general interimar, Răzvan Sava, precizând că le-a sugerat edililor de sector să analizeze intervenţiile din ultimele zile şi să plătească doar pentru ce s-a deszăpezit.

1314 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei: În Bucureşti sunt utilaje de deszăpezire puţine. Operatorii trebuie plătiţi doar pentru ce au lucrat

Primăria Capitalei: În Bucureşti sunt utilaje puţine. Operatorii trebuie plătiţi doar pentru ce au deszăpezit (Imagine: MArius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Edilul Capitalei a spus, după întâlnirea cu primarii de sector, că a analizat împreună cu aceştia modul în care a decurs deszăpezirea în zilele în care au fost condiţii meteo nefavorabile.

Răzvan Sava a subliniat că, faţă de promisiunile făcute, faţă de ce "s-a raportat pe hârtie", intervenţia în teren pentru deszăpezire a fost sub aşteptări, în multe situaţii.

"S-a constatat că sunt utilaje puţine şi puţini operatori. Am transmis să se analizeze contractele din punct de vedere al eficienţei, al numărului de oameni şi de utilaje. Le-am sugerat celor de la Sectorul 5 să fie atenţie la decontarea facturilor, pentru că nu suntem mulţumiţi de acţiunile de deszăpezire", a declarat Sava.

Primarul a precizat că nu au fost blocaje rutiere în Bucureşti, dar traficul s-a desfăşurat cu dificultate în unele zone, mai ales din cauza prezenţei pietonilor pe partea carosabilă. "Am avut situaţii în care carosabilul era curăţat de zăpadă, dar staţiile şi refugiile RATB erau izolate de grămezi de zăpadă", a adăugat Sava.

În ce priveşte plata prestaţiei pentru deszăpezire, Sava a arătat că Primăria Capitalei, care are contract direct pentru deszăpezirea Sectorului 5, va plăti doar intervenţiile care s-au realizat în conformitate cu strategia de deszăpezire - "carosabil şi trotuare degajate de zăpadă în primele patru, respectiv opt ore de la începerea ninsorii".

Primarul Capitalei le-a sugerat primarilor de sector să analizeze cu mare atenţie modul în care s-a intervenit în cele patru zile de deszăpezire şi să plătească prestaţiile "în consecinţă".

"Realitatea ne arată, conform analizei prestaţiei de deszăpezire, că avem o capacitate de intervenţie subdimensionată, iar costurile pentru această activitate supradimensionate. Este necesară o analiză atentă şi o revizuire a contractelor de deszăpezire, iar pentru acest lucru o să solicităm şi Autorităţii de Reglementare a Serviciilor Publice reglementarea unor standarde de cost şi intervenţie în această activitate", a mai spus Răzvan Sava.

Primarul interimar al Capitalei a amintit că operatorii de salubrizare au fost sancţionaţi, dar s-a arătat nemulţumit de nivelul maxim al amenzii care poate fi aplicată, respectiv 5.000 de lei.

"Sperăm ca prin lege să se dea posibilitatea aplicării de amenzi mai mari", a precizat Răzvan Sava.

Primarul Capitalei a mai arătat că aceste probleme trebuie remediate, având în vedere că vremea se va răci spre sfârşitul lunii ianuarie, spunându-le primarilor de sector că până atunci trebuie să se asigure că operatorii de salubritate au stocurile refăcute şi utilajele reparate.

"Situaţii precum cele întâlnite în primele zile de deszăpezire, în care, deşi era raportat un număr de utilaje şi personal uman disponibil, în teren se aflau echipe cu mult sub numărul raportat, trebuie să dispară. Avem responsabilitatea de a asigura un serviciu de calitate, pentru a menţine funcţional Bucureştiul. Prin amenzi reuşim doar să atragem atenţia operatorilor că sunt anumite nereguli, însă sancţiunea care va duce la remedierea reală a problemelor apărute este neplata unei prestaţii făcute prost. Sunt convins că această măsură va responsabiliza operatorii de salubritate", a mai spus Sava.

Primarul Capitalei a anunţat că, la solicitarea primarilor de sector, aceştia vor fi convocaţi la fiecare comandament şi fiecare dintre ei va avea staţii de emisie-recepţie, pentru a comunica mai uşor.

Firma Romprest asigură deszăpezirea în sectoarele 1 şi 5, Supercom - în sectorul 2, Rosal - în sectorul 3, Rebu - în sectorul 4 şi Urban în sectorul 6.

Toate cele cinci firme au fost amendate, marţi şi miercuri, cu câte 5.000 de lei, pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin, respectiv pentru că nu au curăţat corespunzător străzile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici