Primăria Capitalei reacţionează în scandalul finanţării Spitalului Gomoiu: Nu a fost supraevaluare

Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu nu au fost supraevaluate, toate plăţile pentru acest proiect fiind făcut legal, a transmis, vineri, PMB, care precizează că licitaţia pentru construirea unităţii medicale a început din 2010.

1276 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei reacţionează în scandalul finanţării Spitalului Gomoiu: Nu a fost supraevaluare

Primăria Capitalei reacţionează în scandalul finanţării Spitalului Gomoiu: Nu a fost supraevaluare

Primăria Capitalei a transmis, vineri, că. Informaţiile privind presupuse plăţi supraevaluate aferente lucrărilor de construire a Spitalului de copii Victor Gomoiu sunt „false, denigratoare”.

„Licitaţia pentru construirea acestui spital şi dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie primar general. La preluarea actualului mandat, în anul 2016, deşi clădirea era aproape finalizată, aceasta era abandonată, lucrările începute în anul 2012 fiind sistate timp de 2 ani. În mandatul primarului general Gabriela Firea lucrările au fost repornite, s-au reconfigurat toate spaţiile la solicitarea medicilor, au fost realizate toate circuitele medicale, s-au obţinut avizele necesare de la toate instituţiile de profil, au fost asigurate dotările şi amenajate spaţiile de joacă, au fost angajaţi medici şi unitatea a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din întreaga ţară! De aceea, respingem ferm toate acuzaţiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziţie pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general”, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Sursa citată precizează că la finalul anului 2016, Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau să fie verificate fiind sistarea lucrarilor la Spitalul Gomoiu.

„Având în vedere concluziile acestui control şi măsurile stabilite, primarul general a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice şi economice.
Au fost verificate toate documentele care au stat la baza plăţilor realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei plătite către consultant în mod nejustificat”, mai arată PMB, precizând că toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar „pe real, confirmate de către diriginţi de şantier şi personal specializat, angajat la ASSMB”.

Totodată, ca urmare a finalizării expertizei, s-a constatat ca fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contractul de lucrări.

Primăria arată că lucrările executate fără acoperire din punct de vedere contractual, care au fost recepţionate de către consultant, nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care municipalitatea a fost acţionată în judecată de către constructor.

„Subliniem că toate neregulile descoperite în urma raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curţii de Conturi şi concluziile expertizei extrajudiciare au fost îndreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corectă şi eficientă a fondurilor publice, în interesul cetăţenilor”, arată PMB în comunicat.

Despre achiziţia locuinţelor pentru personalul medical din spitale, la suprapreţ, PMB precizează că achiziţia unor astfel de locuinţe face parte din strategia municipală de sănătate, prin care Primăria Capitalei îşi propune ca, pe lângă construirea de noi spitale, înfiinţarea de noi secţii şi dotarea la standarde occidentale, să ofere medicilor motive suplimentare de a continua să profeseze în România.

PMB dezminte şi faptul că primarul general Gabriela Firea ar fi dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB.

„Primarul general al Capitalei nu are atribuţii în recrutarea angajaţilor pentru instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei. Aceste atribuţii, precum şi cele legate de suspendarea raporturilor de serviciu revin instituţiei respective, fiind vorba despre organizaţii cu personalitate juridică. În fapt, doamna respectivă nici nu a fost <dată afară>, ci doar i-a încetat promovarea temporară în funcţia de conducere. Dna Lavinia Coţofană a fost angajată la ASSMB, în baza unui concurs, în ianuarie 2019, în funcţia de inspector 1, ulterior fiind promovată temporar pe o funcţie de conducere (director juridic), în aprilie 2019. În luna octombrie, promovarea temporară a fost revocată de directorul general al ASSMB, începând cu 1.11.2019. (...) Ulterior angajării la ASSMB, conducerea administraţiei a aflat că doamna Lavinia Coţofană a fost exclusă din magistratura pe motive disciplinare. Codul Administrativ prevede interdicţia explicită ca persoanele care au fost sancţionate disciplinar cu desfacerea contractului de muncă să mai ocupe funcţii de conducere”, potrivit documentului citat.

Taguri:
pmb,
spital,
gomoiu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici