Primăria Cluj-Napoca vrea să interzică vânzarea produselor etnobotanice de la 1 decembrie

Primăria Cluj-Napoca vrea să interzică, începând cu 1 decembrie, comercializarea, deţinerea şi distribuţia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic.

23 afișări
Imaginea articolului Primăria Cluj-Napoca vrea să interzică vânzarea produselor etnobotanice de la 1 decembrie

Primăria Cluj-Napoca vrea să interzică vânzarea produselor etnobotanice de la 1 decembrie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Primăria Cluj-Napoca, un proiect de hotărâre privind interzicerea acestor substanţe în magazinele clujene va fi discutat, marţi, în şedinţa Consiliului Local.

"Primăria Cluj-Napoca va interzice, începând din 1 decembrie 2010, comercializarea, deţinerea şi distribuţia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, pe raza municipiului. Proiectul de hotărâre privind interzicerea acestor substanţe din magazinele clujene va fi discutat marţi, în şedinţa Consiliului Local", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Primăriei au precizat că măsura a fost luată de către municipalitatea clujeană pentru stoparea comercializării "substanţelor care aduc atingere sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică".

"Cei care vor comercializa astfel de substanţe riscă să primească sancţiuni cuprinse între 2.000 - 2.500 de lei. Concomitent aplicării sancţiunii, agentul constatator va dispune, după caz, sesizarea organelor competente în vederea derulării procedurii de confiscare, în vederea distrugerii produselor care fac obiectul contravenţiei sau închiderea magazinului, conform prevederilor legale în vigoare", se precizează în comunicat.

În ultimii ani, în municipiul Cluj-Napoca s-au deschis mai multe magazine care comercializează produse etnobotanice, cu efect halucinogen sau euforic, care funcţionează mai ales pe timp de noapte.

Inspectorii din cadrul Direcţiei de Poliţie Comunitară au sancţionat toate societăţile care comercializează acest tip de produse şi au dispus suspendarea activităţii.

"Din cauză că firmele nu s-au conformat măsurilor dispuse, au fost înaintate cereri către instanţele de judecată, în vederea respectării măsurii de suspendare a activităţii acestora. Din cele şase acţiuni promovate, în trei cazuri instanţele de fond s-au pronunţat pentru sistarea activităţii", au arătat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, le-a cerut prefecţilor, luni, să analizeze "cu toată atenţia" situaţia magazinelor etnobotanice din judeţe şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării acestor produse.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici