EXCLUSIV  Primăria Craiova, reclamată că şi-a pus mormintele pe terenul unui privat

Primăria din Bănie este somată să-şi mute cele două cruci pe care le-a pus pe un teren care nu i-ar aparţine.

4819 afișări
Imaginea articolului Primăria Craiova, reclamată că şi-a pus mormintele pe terenul unui privat

Cele două cruci, puse printre mormane de gunoaie

În urmă cu 15 ani, o firmă care are ca obiect de activitate tranzacţiile cu pământuri, Tyrex Imobiliare, a achiziţionat o suprafaţă de teren în cartierul craiovean Nisipuri, zonă pe care plănuia iniţial să contruiască locuinţe, apoi, într-o fază ulterioară - un cimitir pentru animale era programat să apară în zonă. Compania n-a apucat să ridice case sau blocuri şi nici locul de veci pentru necuvântătoare n-a prins viaţă.

În lipsă de activitate, pământul a fost „cotropit” de cei din jur, persoane fizice şi o instituţie a statului. Tyrex revendică faptul că un individ şi-a ridicat ilegal o casă, iar un alt vecin, care este chiar Primăria Craiova, şi-a extins cimitirul pe care îl administrează, mărindu-şi nejustificat arealul.

Lucrări ale Primăriei, fără acordul proprietarului?

Practic, Primăria s-a întins mai mult decât îi prevedea plapuma cadastrală, acuză cu documente Tyrex. Administratorii firmei imobiliare au aflat grozăvia de a-i fi ciopârţită proprietatea abia la începutul anul, când a reuşit să obţină certificatele cadastrale actualizate.

Primăria ar fi mărit suprafaţa cimitirului Dorobănţie, pe care îl administrează, intrând câţiva zeci de metri într-o altă parcelă, deţinută de firma menţionată. Instituţia a ridicat inclusiv gard şi a împrejmuit zona, fără să ţină cont de acte, situaţia fiind revendicată Tyrex inclusiv la DNA.

„Din 2007, fără niciun fel de comunicare, Primăria Craiova mi-a furat constant părţi din pământ. După cum puteţi vedea în poze, au ridicat un gard, au amplasat morminte pe o parte din terenul meu, au transformat o altă parte a terenului în drum public şi au efectuat săpături pentru a amplasa conducte de utilităţi. Pentru niciuna dintre aceste acţiuni nu mi-a fost cerut acordul. Cu toate astea, în loc să-şi accepte acţiunile, reprezentanţii Primăriei neagă faptul că au făcut asta!”, afirmă compania Tyrex, prin reprezentantul său legal, administratorul Emilia Neagu.

Morţii, îngropaţi în 2015 şi în 2017

În zona extinsă, Primăria a îngropat, în 2015 şi în 2017, doi craioveni care nu aveau urmaşi. În astfel de cazuri, persoanele care nu au rude sau care să se ocupe de funeralii, de înmormântări are grijă Primăria.

Firma imobiliară Tyrex susţine că persoanele respective au fost înmormântate pe terenul său, comiţându-se infracţiunea de tulburare de posesie, şi a cerut oficial Primăriei să respecte documentele cadastrale. Asta în condiţiile în care, după 7 ani de la moarte, deshumarea osemintelor celor îngropaţi are binecuvântarea bisericii. Aşadar, mâcar unul dintre morminte poate fi mutat acum, în timp ce pentru celălalt ar trebui să se aşteptate venirea anului 2024.

„Din pricina acţiunilor Primăriei, o parcelă de 838 de metri pătraţi este blocată. Au pus morminte pe terenul firmei mele. Am tot căutat soluţii de rezolvare a problemei. Am propus inclusiv să donez o suprafaţă de 693 de metri pătraţi Primăriei, dar condiţionat, în sensul că vreau să văd ridicată aici o grădiniţă până pe 15 septembrie 2024. Cunosc problemele zonei, sunt persoane nevoiaşe, de etnie rromă. Sunt familii cu 5-6 copii mici şi au nevoie de grădiniţă în zonă. Primăria nu este însă interesată de componenta socială.



Când oamenii i-au spus că eu vreau să donez Primăriei unul dintre terenuri pentru a le construi grădiniţa, doamna viceprimar Aurelia Filip s-a enervat, a început să îi jignească pe oameni, că nu le trebuie lor grădiniţă, şi le-a recomandat să se înţeleagă cu mine «altfel», pentru că dânsa refuză orice dialog şi nimeni din Primăria Craiova nu va sta de vorbă cu mine!!! Ce a vrut să spună prin «altfel», nu ştiu”, mai reclamă Emilia Neagu, de la Tyrex Imobiliare.

Primăria n-a răspuns

Redacţia a trimis un set de întrebări la Primăria Craiova privind speţa, dorind să afle inclusiv dacă instituţia acceptă donaţia condiţionată de miza socială, anume de a face o grădiniţă în zonă. Primăria n-a furnizat încă niciun punct de vedere. A deschis „tichet” în aplicaţie începând cu 10 august. Solicitatea a primit număr de înregistrare şi un prim răgaz de 10 zile pentru o soluţie. Luată iniţial în primire de primarul din Bănie, solicitarea a fost dată mai departe către Serviciul Patrimoniu. După cum se poate lesne observa din aplicaţie, deşi timpul a expirat, instituţia n-a ataşat niciun răspuns. Îl vom consemna, dacă şi când acesta va fi formulat.



Prima înmormântare reclamată a fi în afara spaţiului „oficial” al cimitirului s-a petrecut în 2015, după cum scrie pe cruce, adică în primul mandat la la Primăria Craiovei al Liei Olguţa Vasilescu 2012-2017 (pe 4 ianuarie 2017, aceasta a demisionat din funcţia de primar al municipiului şi a fost înlocuită de viceprimarul Mihail Genoiu, devenit primar interimar). Din 2017, Genoiu a ţinut scaunul „cald” pentru Lia Olguţa Vasilescu, care s-a întors să preia frâiele în 2020.

Vărul lui Piţi are statuie în cimitir

În cimitirul Dorobănţie este înmormântat şi tatăl lui Victor Piţurcă, dar şi văr de-al acestuia, care are o statuie printre morminte! Ruda lui Piţi se numeşte Florică Piţurcă şi a decedat pe 10 decembrie 1978. Fost fotbalist la CSM Drobeta Turnu Severin, acesta a murit după un meci de fotbal, presa de la începutul anilor 2000 scriind că decesul a survenit după un duş făcut la stadion. Apropiaţii spun că Florică era mai talentat şi decât Victor Piţurcă, care era legitimat în acea perioadă la Pandurii Târgu-Jiu, cu 8 ani înainte să câştige Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. Pe statuia din cimitir a lui Florea Piţurcă scrie „Joacă ultimul meci pe 10.XII.1978, dar nu s-a precizat dispariţia lui. Purtătorul tricoului nr. 9”.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici