Primarul din Baia Mare: Mina unde au murit cinci oameni nu era închisă conform standardelor

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, afirmă că mina dezafectată dintr-un cartier al municipiului, unde au murit cinci persoane care căutau fier vechi, nu era închisă conform standardelor, intrările în subteran nefiind marcate corespunzător şi nefiind indicat pericolul.

199 afișări
Imaginea articolului Primarul din Baia Mare: Mina unde au murit cinci oameni nu era închisă conform standardelor

Primarul din Baia Mare: Mina unde au murit cinci oameni nu era închisă conform standardelor

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că mina de cupru a fost închisă la începutul anilor '90, că se află în administrarea companiei miniere Remin şi că nu au fost respectate standardele de închidere.

"Mina Gura Borzaş (numită popular şi Gura Neamţului - n.r.) nu era închisă conform standardelor. Această mină nu a intrat în programul de conservare al Ministerului Economiei, astfel că accesul era mult mai facil. Sunt multe galerii istorice, abandonate, iar perimetrele aparţin companiei miniere. Intrările în mină nu erau marcate corespunzător şi nu era indicat pericolul. Intrarea în galeria unde au murit cei cinci oameni a fost securizată cu o uşă metalică, dar aceasta a fost distrusă în ultimele zile de către cei care căutau fier vechi", a spus Cherecheş.

El a precizat că furtul de fier vechi este un fenomen obişnuit în zonă.

"Furtul de fier vechi este un fenomen în zonă, oamenii îşi caută astfel de îndeletniciri, mai ales în ultimii ani", a spus Cherecheş.

Reprezentanţii Remin nu au putut fi contactaţi, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru a comenta situaţia.

Cinci bărbaţi şi-au pierdut viaţa în mina dezafectată din cartierul Valea Borcuţului din Baia Mare, unde au intrat să caute fier vechi. Cei cinci intraseră în mină în cursul zilelor de joi şi vineri, alături de alte patru persoane, care au reuşit să iasă la suprafaţă. Cele cinci persoane au fost date dispărute vineri seară, când familiile acestora au sunat la 112.

Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi ale Poliţiei, dar şi salvatori minieri de la Petroşani au început vineri seară căutările celor cinci. Sâmbătă dimineaţă, cei cinci bărbaţi au fost găsiţi morţi la o adâncime de 200 de metri, unde concentraţia de oxigen este de 17 la sută, sub limita de supravieţuire, astfel că, cel mai probabil, cauza decesului a fost lipsa oxigenului.

Trupurile neînsufleţite ale celor cinci bărbaţi au fost scoase la suprafaţă sâmbătă la prânz, după o intervenţie care a durat mai bine de cinci ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici