- Home
- Social
- SIBIU, (25.11.2015, 20:19)
- Diana Stancovici , Adina Oşan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul din Şelimbăr, reţinut de DNA. Edilul este acuzat de abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional
Primarul din Şelimbăr (Sibiu), reţinut de DNA, este acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobândirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale şi vânzarea acestora la preţuri ”peste preţul pieţei”.
Urmărește
2459 afișări
Sibiu: Primarul comunei Şelimbăr, suspectat de fapte de corupţie, a fost reţinut
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (două infracţiuni din care una în formă continuată - zece acte materiale), luare de mită (patru infracţiuni) şi spălare de bani în forma instigării.
De asemenea, secretara primăriei, Elena Scumpu, reţinută şi ea de procurori, este acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (două infracţiuni din care una în formă continuată - 10 acte materiale) şi luare de mită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 19:00 (fără Diaspora). Alegeri parlamentare 2024: PSD – 26%, AUR – 19%, USR – 15,5%, PNL – 15,5%
-
Avem primele rezultate finale din Diapora. Cine a câştigat în Japonia, Coreea sau Noua Zeelandă
-
Rezultate Exit-Poll Parlamentare 2024: PSD câştigă alegerile, partidele suveraniste trec de 30%. Formaţiuni noi au atins pragul
-
Ambasada SUA transmite un mesaj clar pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale: „Românii au dreptul să voteze liber”
Procurorii DNA arată că începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională ”ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare”, situate în localitate, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
Primarul, care deţinea calitatea de preşedinte, şi restul membrilor grupării constituiau comisia comunală, ”înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate”, mai arată anchetatorii.
”Având în vedere funcţiile pe care le aveau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive (făcut prin înşelăciune - n.r.), acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional”, precizează DNA.
Potrivit anchetatorilor, Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupării cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracţional.
Astfel, arată DNA, din probele obţinute de anchetatori rezultă că Maricuţa împreună cu ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
”În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. Pentru valorificarea terenurilor, Maricuţa şi Scumpu, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei”, mai arată procurorii DNA.
În acelaşi scop, notează anchetatorii, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, edilul Daniel Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.
Ulterior, activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită şi de alte persoane.
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 de euro.
Primarul Daniel Maricuţa urmează să fie prezentat joi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii DNA Alba au făcut, în 14 octombrie, percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, care ar avea legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA au vizat Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.
În ancheta DNA sunt vizaţi primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, secretarul comunei, specialistul în cadastru, consilierul personal al primarului Maricuţa, dar şi alţi consilieri locali şi foşti aleşi ai comunei Şelimbăr. De asemenea, sunt vizaţi mai mulţi notari publici din Sibiu, printre care Victoria Bianu, Radu Bucşa, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu şi Dorin Suciu, arată sursele citate.
Totodată, au fost verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.
Potrivit unor surse judiciare, primarul comunei sibiene Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost reţinut, miercuri la prânz, pentru 24 de ore de către procurorii DNA Alba, edilul fiind dus la Alba Iulia pentru audieri.
Surse din Poliţia Judeţeană Alba au declarat corespondentului MEDIAFAX că primarul comunei Şelimbăr se află deja în arestul IPJ Alba.
De asemenea, procurorii au reţinut-o şi pe secretara primăriei, Elena Scumpu, care a fost dusă şi ea la audieri, tot la Alba Iulia.
Procurorii DNA Alba au făcut, în 14 octombrie, percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, care ar avea legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA au vizat Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.
Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, afirma ca instituţia pe care o conduce a fost solicitată să pună la dispoziţia DNA documente legate de retrocedarea unor terenuri în comuna Şelimbăr, probabil în urma unor reclamaţii venite de la cetăţeni. Potrivit acestuia, anchetatorii s-au prezentat la sediul instituţiei din Sibiu cu o listă de nume şi au solicitat documente care vizează aceste persoane.
"Au venit dânşii cu vreo 10-15 nume şi am dat la Carte Funciară să scoată încheierile, să scoată titlul de proprietate, procesul-verbal de punere în posesie, tot absolut", a spus Puiu Fesan.
Potrivit acestuia, nu era pentru prima dată când reprezentanţii DNA solicită astfel de documente de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu.
În ancheta DNA sunt vizaţi primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, secretarul comunei, specialistul în cadastru, consilierul personal al primarului Maricuţa, dar şi alţi consilieri locali şi foşti aleşi ai comunei Şelimbăr. De asemenea, sunt vizaţi mai mulţi notari publici din Sibiu, printre care Victoria Bianu, Radu Bucşa, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu şi Dorin Suciu, arată sursele citate.
În plus, sunt verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.
Surse care citează documente ale anchetatorilor susţineau că, în cauză se fac cercetări "sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 euro".
De asemenea, sursa citată arăta că Daniel Maricuţa deţine din anul 2000 funcţia de primar al comunei Şelimbăr şi ar fi constituit, împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr, o grupare infracţională "ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare".
Conform aceloraşi surse, primarul şi Elena Scumpu indicau potenţialilor cumpărători de teren să cumpere de la Ioan Iuga, asigurându-i că astfel nu vor avea probleme cu obţinerea documentelor de construcţie - PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire.
În timp, la reţeaua înfiinţată de Daniel Maricuţa au aderat şi alte persoane, printre care consilierul local Pavel Nicolae Mustaţă, consilierul şi fostul viceprimar din Şelimbăr Constantin Deac, fostul primar din aceeaşi localitate Ioan Tatu.
Potrivit aceleiaşi surse, Daniel Maricuţa "a fost beneficiarul sumelor de bani încasate şi cel care lua deciziile în cadrul grupului infracţional, singurul criteriu fiind interesele patrimoniale personale sau ale membrilor grupului".
Conform aceloraşi surse, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor au fost supuse unor acţiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai lui Maricuţa, investite în acţiuni la fonduri de investiţii.
"De asemenea, sume mari de bani au fost scoase în numerar, parte dintre acestea fiind depuse în conturile numitului Ioan-Daniel Maricuţa, societăţilor controlate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar). Extragerile de numerar s-au întins pe parcursul mai multor ani, scopul acestor operaţiuni succesive a fost acela de a pierde urma banilor proveniţi din infracţiuni pentru ca aceştia să dobândească aparenţa unei provenienţe licite", mai arată sursele menţionate.
Potrivit surselor citate, valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.
În plus, anchetatorii au stabilit că în comuna Şelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case şi blocuri şi au administrat probe potrivit cărora niciun dezvoltator nu putea obţine autorizaţie de construire, avize decât dacă gruparea infracţională condusă de primarul Daniel Maricuţa obţinea foloase materiale.
Conform surselor citate, în schimbul eliberării autorizaţiei, avizelor, documentelor pentru întabulare un dezvoltator care a construit mai multe blocuri i-a oferit lui Daniel Maricuţa, "cu titlul de mită, apartamente în valoare de aproximativ 2 milioane euro".
Un fost consilier din comuna sibiană Şelimbăr, al cărei primar este suspectat de fapte corupţie care au dus la obţinerea de foloase necuvenite în valoare de peste 114 milioane euro, spunea, luna trecută, că faptele acestuia erau cunoscute de toată lumea în localitate şi că Daniel Maricuţa era “Dumnezeul” în comună.
"Maricuţa şi cu secretara au făcut ce au vrut ei. Ei erau Dumnezeul aici. El a venit şi şi-a îmbogăţit toţi prietenii lui. Maricuţa a fost Dumnezeul aici, numai unde voia el se construia”, declara presei, la acea vreme,Vasile Mironescu, fost consilier local în comuna Şelimbăr.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Alegeri parlamentare 2024. 9,4 milioane de români au votat / Rezultatele EXIT POLL CURS de la ora 19:00 / Reacțiile liderilor PSD, AUR, PNL, USR
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum văd tinerii viitorul țării în contextul politic actual? David Dimonu: „Nu avem nicio siguranță cu privire la ce se va întâmpla în următorii ani”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
Marcel Ciolacu și-a anunțat retragerea, după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare: 'Nu voi mai...'
CANCAN.RO
Ce conțin prăjiturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru a aflat adevărul: „Ultraprocesate e puțin spus”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe