- Home
- Social
- SFÂNTU GHEORGHE, (18.02.2016, 09:20)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul din Sfântu Gheorghe, sub control judiciar 60 de zile
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice.
Urmărește
1481 afișări
Primarul din Sfântu Gheorghe - sub control judiciar 60 de zile (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, Antal este acuzat de utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă SC Tractebel Engineering SA, pentru complicitate la infracţiunea de care este acuzat primarul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România intră în Schengen. Klaus Iohannis anunță aderarea României: „Calea noastră este europeană”
-
Comisia Europeană: Un spaţiu Schengen robust întăreşte unitatea UE şi face UE mai puternică în lume
-
Zelenski: Invitaţia NATO ar trebui să cuprindă întreg teritoriul Ucrainei
-
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi acordate
În ordonanţele procurorilor se arată că, în 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în zece ani cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o perioadă de 7 ani rambursare principală de la unitatea creditoare.
Totodată, prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local a stabilit că suma contractată va fi utilizată în scop de investiţii, pentru modernizarea oraşului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclişti, amenajare parcări.
Ulterior, în noiembrie 2010, între Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi BERD a fost încheiat un contract de credit pentru acordarea unui împrumut care nu va depăşi suma de 12.000.000 euro, în legătură cu proiectul "Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”.
Potrivit procurorilor, anterior acestei date, primarul Antal Arpad-Andras a depus diligenţe în vederea încheierii unui contract de consultanţă cu SC Tractebel Engineering SA., având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei necesare atribuirii unui contract pentru întreţinerea infrastructurii urbane.
Societatea respectivă a întocmit şi caietul de sarcini, în care a inserat anumite condiţii care ar fi înlesnit câştigarea licitaţiei de către o asociere de trei firme.
"În acest context, pentru a favoriza societăţile comerciale care au fost desemnate să executate lucrările, Antal Arpad-Andras a schimbat destinaţia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizată în alte scopuri decât cele pentru care s-a contractat creditul, provocând de asemenea şi un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro, fără TVA", arată DNA.
Procurorii susţin că acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local şi nici Ministerului Finanţelor Publice, prin care a fost diminuat numărul obiectivelor de investiţii pentru care Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea împrumutului rambursabil.
Ca urmare a aceleiaşi decizii a primarului, în contractul încheiat cu asocierea câştigătoare a licitaţiei s-a prevăzut suma de 3.647.657,16 euro reprezentând servicii de întreţinere, suma de 341.967,88 euro fără TVA a fost alocată unor servicii de proiectare, iar suma de 250.000 euro a fost indisponibilizată la dispoziţia executantului pentru eventualele litigii/arbitraje şi lucrări de urgenţă.
Însă, DNA arată că, potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de întreţinere şi de proiectare nu pot face obiectul investiţiilor publice de interes local finanţate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suportă din fondurile executantului, în timp ce lucrările de urgenţă se suportă din fondul de rezervă al bugetului local.
Citeşte şi: Preşedintele Judecătoriei Sfântu Gheorghe, arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de luare de mită
Citeşte şi: Percheziţii DNA la Primăria Sfântu Gheorghe, vizat primarul oraşului-surse. Preşedintele Judecătoriei, reţinut pentru 24 de ore
Toate aceste destinaţii nu au fost aprobate de către Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, respectiv nu au fost prezentate spre autorizare Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
De asemenea, în caietul de sarcini întocmit de către consultantul SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus Primăriei obligaţia de a acorda, asocierii respective, un avans în sumă de 1.709.839,35 euro.
Mai mult, susţin procurorii, în cadrul proiectului, firma de consultanţă a fost desemnată consultant şi diriginte de şantier.
Din aceste motive, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu 18 februarie, faţă de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să nu exercite funcţia de primar, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Sfântu Gheorghe, vizat de anchetă fiind primarul oraşului. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că procurorii au descins la Primăria Sfântu Gheorghe în cadrul unei anchete ce vizează fapte de corupţie, prejudiciul ridicându-se la un milion de euro. În urma percheziţiilor, Antal a fost dus la audieri.
Înainte de a fi dus la audieri, Antal Arpad a postat un mesaj pe o pagină de socializare, susţinând că "autorităţile române nu înţeleg contractul, deoarece a fost întocmit în baza unor proceduri foarte moderne, folosite de către BERD şi Banca Mondială".
"Nu l-a înţeles (contractul - n.r.) Curtea de Conturi şi, din această cauză, m-a denunţat la DNA. BERD a spus în timpul anchetei Curţii de Conturi că totul s-a făcut conform regulamentului. Instituţiile financiare internaţionale pot face, în baza legilor, achiziţii publice în România, pentru că ele funcţionează ca un stat. Instituţia care a dat banii spune că totul este în ordine, totul s-a făcut conform regulamentului. Mai mult, noi nu putem să achităm niciun cent până când BERD nu dă aviz, însă autorităţile române nu înţeleg acest lucru", scria Antal.
Citește pe alephnews.ro: Comisia Europeană felicită aderarea Bulgariei și României în spațiul Schengen: „Este o zi de bucurie pentru întreaga noastră Uniune”
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
CNA a închis una dintre marile televiziuni din România! Care sunt motivele pentru care au întrerupt emisia
CANCAN.RO
Ireal din ce este făcut laptele vegetal din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru: „E mai dăunător decât o găleată cu mititei”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:06
Localnicii din Satul lui Moş Crăciun cer reguli mai stricte pentru controla masele de turişti
-
astăzi, 12:44
NEWS ALERT Este oficial! România intră complet în Schengen. Controalele la graniţele terestre, eliminate de la 1 ianuarie 2025 / Reacţiile politicienilor şi mesajul de la Comisia Europeană