Primele decese provocate de boala limbii albastre, la Buzău

Primele decese provocate de boala limbii albastre sunt înregistrate la Buzău, judeţ în care există 49 de focare ale bolii, în 12 localităţi.

1011 afișări
Imaginea articolului Primele decese provocate de boala limbii albastre, la Buzău

Primele decese provocate de boala limbii albastre, la Buzău (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit prefectului judeţului Buzău, Maria Buleandră, au murit două animale în localităţile Siriu şi CA Rosetti.

Prefectul de Buzău a declarat, joi, că boala limbii albastre s-a extins şi în localităţile Racoviţeni, Mânzăleşti, Lopătari, Gura Teghii şi Brăieşti, iar în prezent sunt 12 comune unde a fost confirmat virusul, existând 49 de focare, cu 60 de animale bolnave.

”Boala s-a confirmat în toate cazurile unde au existat suspiciuni, în 12 unităţi administrative. La acest moment sunt active 49 de focare cuprinzând 52 de bovine şi 18 ovine”, a declarat prefectul judeţului Buzău.

Ea a explicat că proprietarii animalelor trebuie să cunoască faptul că acestea pot fi tratate.

”ASNSVA a explicat că există un tratament, iar animalele îşi pot reveni atât în urma tratamentului, cât şi luptând singure cu boala. În acest moment în judeţul Buzău doar cinci cazuri de boală a limbii albastre sunt mai grave, restul animalelor având forme uşoare de boală”, a mai spus prefectul judeţului Buzău, Maria Buleandră.

Întrucât boala se răspândeşte cu rapiditate, în localităţile unde au fost confirmate focarele medicii veterinari îi învaţă pe localnici cum să facă dezinfecţia în grajdurile animalelor.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în judeţul Buzău, iar la scurt timp virusul s-a extins şi în Vrancea.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

ANSVSA a precizat că este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de Boala limbii albastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici