Primele măsuri după tragedia de la Oneşti: Şefii IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, schimbaţi din funcţie

Şefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău şi Poliţiei Oneşti au fost schimbaţi din funcţie, iar Parchetul a fost sesizat cvu privire la neglijenţă în serviciu, după crima de la Oneşti, a anunţat ministrul de Interne, Lucian Bode, care a anunţat concluziile preliminare.

3282 afișări
Imaginea articolului Primele măsuri după tragedia de la Oneşti: Şefii IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, schimbaţi din funcţie

Primele măsuri după tragedia de la Oneşti: Şefii IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, schimbaţi din funcţie

Şefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău şi Poliţiei Oneşti au fost schimbaţi din funcţie, iar Parchetul a fost sesizat cvu privire la neglijenţă în serviciu, după crima de la Oneşti, a anunţat ministrul de Interne, Lucian Bode, care a anunţat concluziile preliminare.

”Sesizarea unităţii de parchet competente cu privire la neglijenţa în serviciu referitor la modul de intervenţie. Sesizarea unităţii de parchet cu privire la modul de soluţionare a plângerilor depuse anterior evenimentului. Înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului şef şi a adjunctului acestuia. Înlocuirea din conducerea Poliţiei municipiului Oneşti a şefului şi a adjunctului acestuia”, sunt deciziile anunţate de ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul şef şi la adjunctul acestuia, la comanda IPJ se afla adjunctul unităţii, care s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Cu toate că autorul a ameninţat de mai multe ori că va comite fapte de violenţă, nu au fost dispuse măsuri legale. În contextul apelurilor repetate la 112 ale autorului, precum şi al riscurilor aferente, conducerea IPJ Bacău nu a valorificat toate datelei nu a informat complet şi corect eşalonul superior pentru a se aloca resurse multiple”, precizează Bode.

El mai spune că, în privinţa implicării conducerii Poliţiei Oneşti, a fost ignorat trecutul criminalului şi nu au fost folosite resursele informative şi datele din surssele deschide.

„În desfăşurarea evenimentelor, comunicarea cu autorul înaintea de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului. Măsurile dispuse au fost deficitare, neacţionându-se corespunzător în sensul izolării soţiei autorului şi limitării posibilităţii agresorului de a avea acces la anumite informaţii, aspect care a îngreunat intervenţia. Conducerea Poliţiei Oneşti nu a tratat adecvat iniţiativa negociatorului şi demersurile acestuia în scopul îmbunătăţirii modalităţii de comunicare şi stabilirea unei relaţii de încredere”, adaugă Bode.

El mai spune că forţele de intervenţie au avut în dotare echipament corespunzător.

„Principala deficienţă constatată a fost cea referitoare la relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonării acţiunilor şi neasumarea responsabilităţilor”, conchide ministrul de Interne.

Doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi, luni seara, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.

Poliţiştii au intervenit în forţă şi au tras mai multe focuri de armă. Agresorul a ajuns şi el la spital. El multiple plăgi împuşcate în mâini, picioare, abdomen.

Soţia lui Gheorghe Moroşan, bărbatul care a ţinut ostatici şi apoi a omorât doi muncitori în Oneşti, a fost arestată pentru 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici