Primul cetăţean european condamnat în baza legii securităţii naţionale, în Hong Kong

Un portughez a devenit primul cetăţean european încarcerat în Hong Kong în temeiul legii privind securitatea naţională impusă de China, o lege criticată pe scară largă de grupurile de apărare a drepturilor omului.

199 afișări
Imaginea articolului Primul cetăţean european condamnat în baza legii securităţii naţionale, în Hong Kong

Primul cetăţean european condamnat în baza legii securităţii naţionale, în Hong Kong

Joseph John, cunoscut şi sub numele de Wong Kin-chung, are paşaport portughez şi rezidenţă în Hong Kong şi a locuit anterior în Marea Britanie.

El a fost arestat pentru că a postat conţinut pro independenţă şi anti China pe reţelele de socializare, după ce s-a întors în Hong Kong pentru a-şi vizita familia în 2022, relatează BBC.

În februarie, el a fost acuzat de "secesiune", iar joi a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Conform legii, secesiunea reprezintă infracţiunea de a susţine separarea Hong Kong-ului de China.

John, în vârstă de 41 de ani, a fost anterior şeful unui grup puţin cunoscut care se autointitula Partidul Independenţei Hong Kong-ului, unde a gestionat conturile de Facebook şi alte conturi de socializare ale grupului, precum şi un site înregistrat în Marea Britanie.

Grupul a pledat pentru o intervenţie străină în ceea ce priveşte dominaţia Chinei asupra Hong Kong-ului în urma protestelor pro democraţie din 2019.

În urma reprimării protestelor de către Beijing, grupul a cerut ca "Marea Britanie şi SUA să trimită trupe în Hong Kong", cu postări online despre petiţii pentru o intervenţie străină. Paginile au fost închise în 2022, când John s-a întors în Hong Kong pentru a-şi vizita mama bolnavă şi a fost arestat de autorităţi.

El a pledat vinovat de "incitare la secesiune". În procesul în care a fost condamnat joi, judecătorul Ernest Lin a declarat că John a "distorsionat istoria, a demonizat China şi a făcut apel la ţările străine să distrugă Hong Kong şi China prin mijloace politice sau pur şi simplu violente".

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pedeapsa minimă obligatorie pentru cazurile considerate grave din legea privind securitatea naţională.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
condamnare,
portughez,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici