Probleme în aer pentru un elicopter SMURD, după ce a decolat de pe aeroport: Cum a salvat pilotul aeronava. VIDEO

Un elicopter SMURD a avut probleme în aer la scurt timp după ce a decolat, duminică, de pe Aeroportul din Cluj, iar pilotul a oprit un motor şi a survolat zona până a terminat combustibilul, apoi a reuşit să aterizeze.

4171 afișări
Imaginea articolului Probleme în aer pentru un elicopter SMURD, după ce a decolat de pe aeroport: Cum a salvat pilotul aeronava. VIDEO

Probleme în aer pentru un elicopter SMURD, după ce a decolat de pe aeroport: Cum a salvat pilotul aeronava

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică, la Digi24, că pilotul a sesizat problema imediat după decolare şi a respectat procedura şi a oprit unul dintre motoare, astfel că a reuşit să aterizeze fără probleme.

„Încă aştept informarea exactă din partea colegilor. Din informaţiile pe care le-am primit până acum a fost o problemă care a necesitat oprirea unuia dintre motoare de către pilot. Elicopterele SMURD sunt bi-motir, ceea ce înseamnă că în mod normal ele trebuie să poată să zboare şi cu un motor în situaţii de urgenţă, lucru care s-a întâmplat. A trebuit să survoleze zona Aeroportului o perioadă ca să scape de combustibilul care era încărcat, că tocmai decolaseră de la Aeroportul din Cluj, după ce au predat un pacient acolo, apoi au aterizat”, a spus Arafat.

Întrebat dacă sunt alte probleme după aterizare, Arafat a spus că toată procedura a fost respectată şi acum situaţia este sub control.

Reprezentanţii ISU Cluj au transmis, la rândul lor, că elicopterul SMURD de la Jibou a transportat un pacient din Zalău pentru a fi preluat de pe Aeroportul Cluj-Napoca, iar după predarea pacientului echipajului de terapie intensivă SMURD, elicopterul a decolat şi a avut probleme tehnice în zbor.

„Piloţii aeronavei au întreprins manevre specifice pentru a readuce în siguranţă aeronava pe aeroport. Elicopterul a revenit în siguranţă pe aeroport, în jurul orei 15.20”, potrivit ISU Cluj.

Inspectoratul General de Aviaţie face verificări 

O echipă a Inspectoratului General de Aviaţie se va deplasa la Cluj-Napoca pentru a face verificări după ce un elicopter a avut probleme în aer la scurt timp după ce a decolat. Aeronava a fost iniţial solicitată pentru un pacient de 74 de ani cu stop cardio-respirator.

„Duminică, 12.01.2020, echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, şoc cardiogen. Pacientul era intubat şi ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgenţă, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca. După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulanţă SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil şi a decolat către P.O.A. Jibou. După aproximatv 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor”, transmite Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici