Procesul lui Vîntu de la Tribunalul Bucureşti, suspendat până la judecarea cererii de strămutare

Procesul de la Tribunalul Bucureşti în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa va fi suspendat până la soluţionarea cererii sale de strămutare a cauzei la o altă instanţă, a decis, marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

72 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Vîntu de la Tribunalul Bucureşti, suspendat până la judecarea cererii de strămutare

Procesul lui Vîntu de la Tribunalul Bucureşti, suspendat până la judecarea cererii de strămutare (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, astfel, cererea lui Sorin Ovidiu Vîntu de suspendare a procesului său de la Tribunalul Bucureşti până când va fi pronunţată decizia la solicitarea sa de strămutare a cauzei la o altă instanţă.

Cererea de strămutare formulată de Sorin Ovidiu Vîntu a fost depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 24 februarie şi va fi judecată în 19 aprilie.

Motivele invocate de Vîntu în acţiune fac referire la "patru coincidenţe", toate privind modul în care dosarul penal, în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa şi disjungerea laturii civile din dosarul FNI au ajuns la acelaşi judecător, cu acelaşi termen, iar două dosare civile ale sale împotriva preşedintelui Traian Băsescu au ajuns la acelaşi complet de judecată.

Vîntu a susţinut că judecătorul Camelia Bogdan dezbate atât dosarul penal privind favorizarea lui Nicolae Popa, cât şi dosarul disjuns, pe latură civilă, de către instanţa supremă la soluţionarea definitivă a dosarului prăbuşirii FNI. Omul de afaceri spune că nu înţelege cum s-a făcut repartizarea celor două dosare astfel încât ambele să ajungă la acelaşi magistrat şi să aibă acelaşi prim termen de judecată, respectiv 8 noiembrie 2010.

A doua "coincidenţă" despre care vorbeşte omul de afaceri în cererea sa este aceea a faptului că tatăl judecătorului Camelia Bogdan, Nicolae Bogdan, "este depunător FNI, potrivit deciziei penale definitive din dosarul FNI".

O altă "coincidenţă" la care Vîntu face referire este aceea că două dosare civile ale sale, ambele împotriva preşedintelui Traian Băsescu, depuse la interval de o lună unul de celălalt, respectiv în 9 iulie şi 7 august 2009, au primit acelaşi prim termen de judecată, adică 16 octombrie 2009 şi au fost repartizate aceluiaşi complet de judecată.

"Şansele probabilistice de a se produce astfel de coincidenţe sunt de 1 la 16.000 de cazuri", susţine Vîntu, care adaugă că este îndreptăţită, astfel, bănuiala că repartizarea dosarelor nu a fost aleatorie, ci s-a făcut cu manipularea sistemului ECRIS, "aşa cum şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, declara în 8 ianuarie 2009".

Marţi, un complet al Tribunalului Bucureşti a admis cererea de recuzare a instanţei care judecă acest dosar, formulată în urmă cu o zi de omul de afaceri Octavian Ţurcan.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, judecătorul Laura Andrei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că cererea de recuzare formulată de Octavian Ţurcan, inculpat alături de Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa (condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI), a fost admisă, astfel că dosarul va fi repartizat aleatoriu unui alt complet de judecată, format dintr-un judecător.

Magistratul Camelia Bogdan a fost recuzat, luni, de Octavian Ţurcan, care a susţinut că din motivarea judecătorului de respingere a cererii de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul său reiese că şi-ar fi format o opinie privind fapta de care omul de afaceri este acuzat.

Camelia Bogdan a mai fost recuzată o dată, de unul dintre avocaţii lui Vîntu, care a susţinut că aceasta ar fi fiica unuia dintre păgubiţii FNI, Nicolae Bogdan, care s-ar regăsi şi ca parte civilă în dosarul privind prăbuşirea Fondului de Investiţii şi în care a fost condamnat Nicolae Popa. Acea cerere de recuzare a fost respinsă în 16 februarie 2011, iar judecata a continuat sub autoritatea aceluiaşi judecător.

În 12 octombrie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI, el fiind reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009. Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Extrădarea lui Popa urmează să fie semnată de preşedintele statului indonezian, după care va fi predat autorităţilor judiciare române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici