Procesul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, a fost suspendat din nou

Procesul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, a fost suspendat, joi, după ce Tribunalul Arad a anunţat că a admis două din cinci excepţii de neconstituţionalitate invocate de avocatul edilului.

16 afișări
Imaginea articolului Procesul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, a fost suspendat din nou

Procesul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, a fost suspendat din nou (Imagine: Mediafax Foto)

După ce la ultimul termen apărarea a cerut suspendarea procesului şi refacerea urmăririi penale, invocând unele excepţii de neconstituţionalitate, judecătorul Laura Lazăr a anunţat că două excepţii sunt admisibile, astfel că procesul a fost suspendat, urmând ca excepţiile să fie soluţionate la Curtea Constituţională.

Totuşi, procurorii DNA pot face recurs, caz în care acesta va fi judecat la Curtea de Apel Timişoara.

Avocatul lui Falcă, Adrian Fanu-Moca, a declarat că inclusiv apărarea ar putea face recurs, în următoarele trei zile, pentru că nu au fost admise şi celelalte trei excepţii invocate.

"Din păcate, 99 la sută din dosarul de urmărire penală a fost realizat de ofiţeri de poliţie, nu de procurorii DNA, ceea ce este neprocedural", a spus avocatul edilului.

În urmă cu două săptămâni, instanţa a decis amânarea cauzei, după ce apărarea a invocat excepţii de neconstituţionalitate şi a solicitat suspendarea procesului pentru refacerea urmăririi penale.

Avocatul primarului a spus că actele de urmărire penală ar trebui considerate nule de drept, iar dosarul restituit procurorilor DNA pentru refacerea umăririi penale. El a susţinut, printre altele, că preluarea dosarului de către structura centrală a DNA, de la procurorii DNA Timişoara, "s-a făcut cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale" şi că DNA a efectuat acte de urmărire prevalându-se de un text de procedură penală care a fost abrogat.

Apărătorul lui Falcă a susţinut că ofiţerii Poliţiei Judiciare au efectuat cercetări care sunt doar de competenţa procurorilor, iar aceste acte de urmărire penală ar trebui să fie nule.

Printre motivele invocate la cererea de restituire a rechizitoriului către DNA este şi acela că cercetările au început în baza unei plângeri depuse de un arădean, plângere care nu ar avea legătură cu acuzaţiile ce îi sunt aduse edilului. În plus, a mai susţinut avocatul, la baza rechizitoriului întocmit nu stau probe concrete.

În cele din urmă, avocatul primarului a invocat cinci excepţii de neconstituţionalitate privind înfiinţarea, organizarea şi competenţele DNA.

Tot la termenul trecut, procurorul DNA a solicitat instanţei să nu admită cererile apărării, spunând că sesizarea din nou a Curţii Costituţionale ar prelungi cu mult acest proces. Procurorul a spus că apărarea lui Falcă "încearcă o interpretare forţată a prevederilor legale".

Procesul lui Gheorghe Falcă a fost reluat în 25 septembrie, la Tribunalul Arad, când instanţa a decis amânarea cauzei pentru 9 octombrie pe motiv că nu era prezent avocatul a doi dintre acuzaţii în acest dosar - Demeter Francisc şi Radu Vasil. La termenul din 25 septembrie, judecătorul Laura Lazăr a constatat că avocatul Radu Cătălin Dancu din Baroul Bucureşti nu şi-a justificat absenţa, astfel că acesta a fost amendat cu 500 de lei. În lipsa apărătorului celor doi, instanţa a decis că şedinţa de judecată nu poate avea loc.

La acelaşi termen, Gheorghe Falcă a absentat, fiind plecat din ţară. Totodată, a lipsit şi avocatul său, Gheorghe Mateuţ, care a depus la dosar dovada faptului că a fost plecat în delegaţie în SUA, pentru a reprezenta statul român într-un proces la Washington. La termenul din 25 septembrie nu a participat nici vreun reprezentant al părţii vătămate, Consiliul Local Municipal.

La termenul din 25 septembrie, douăzeci de membri ai Organizaţiei de Tineret a PSD Arad au protestat în faţa Tribunalului, cerând suspendarea primarului pe durata procesului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici