Procurorul din dosarul 10 august, la interviul pentru şefia Secţiei parchetelor militare: Trebuie măsuri pentru protecţia magistraţilor

Ionel Corbu, procurorul care a instrumentat dosarul 10 august 2018, a spus la interviul pentru şefia Secţiei parchetelor militare că şi magistraţii sunt vulnerabili când părăsesc birourile şi trebuie măsuri pentru asigurarea protecţiei lor şi a ofiţerilor de poliţie, scrie Monitorul Justiţiei.

517 afișări
Imaginea articolului Procurorul din dosarul 10 august, la interviul pentru şefia Secţiei parchetelor militare: Trebuie măsuri pentru protecţia magistraţilor

„Trebuie măsuri pentru protecţia magistraţilor”

Întrebat cum ar schimba mentalitatea colegilor, procurorul militar Ionel Corbu a spus că ar face asta, în primul rând, prin dovada exemplului personal.

"Este foarte important să avem empatie cu justiţia, atât din raţiuni ce ţin de latura umană, dar şi din raţiuni care ţin de latura deontologică. Fiecare dintre noi avem mai multe sau mai puţine probleme şi aşteptăm ca justiţia să-şi facă treaba. Fiecare cetăţean se îndreaptă către un organ judiciar, în speţă şi militar, având o problemă şi aşteaptă rezolvarea ei în condiţii de celeritate şi operativitate", a spus procurorul, luni dimineaţă, în faţa comisiei de audiere de la Ministerul Justiţiei.

De asemenea, Ionel Corbu a mai precizat că şi magistraţii sunt vulnerabili în faţa agresiunilor atunci când părăsesc birourile.

"Este foarte important să manifestăm empatie faţă de cei cu care interacţionăm, mai ales din raţiuni umaniste. M-am gândit la vulnerabilitatea noastră ca cetăţeni, în momentul în care părăsim birourile suntem simpli cetăţeni şi putem fi expuşi unor acte de agresiune. Cred că trebuie luate anumite măsuri pentru asigurarea protecţiei magistraţilor şi a ofiţerilor de poliţie judiciară. Toţi suntem vulnerabili în faţa unor infracţiuni de crimă organizată. Procurorul militar este suveran şi trebuie să fie un manager de caz. El deţine controlul unui dosar", a continuat Ionel Corbu.

Printre obiectivele procurorului se numără, printre altele, reorganizarea activităţii de comunicare cu publicul, îmbunătăţirea imaginii parchetelor militare, inclusiv prin pregătirea purtătorilor de cuvânt, precum şi organizarea unor dezbateri cu reprezentanţi ai presei privind activitatea secţiilor şi parchetelor militare, totul pentru o mai mare transparenţă.

Ionel Corbu a depus ultima declaraţie de avere în 2017 şi, potrivit documentului, a câştigat într-un an, ca prim-procuror militar, 181.691 de lei. Ionel Corbu şi soţia sa deţin două imobile în Bucureşti, unul de 66 mp şi altul de 29 mp, şi mai au, în coproprietate, un teren extravilan în Ilfov de 3.000 mp. De asemenea, în declaraţia de avere figurează două autoturisme: un Renault Fluence din 2011 şi un Volkswagen Touareg din 2005.

Declaraţiile au fost susţinute la interviul pentru funcţia de procuror-şef secţie - Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Ionel Corbu a candidat recent şi pentru funcţia de procuror general al României, dar a fost respins.

Ceilalţi procurori înscrişi în cursa pentru funcţia de procuror şef secţie - Secţia parchetelor militare - PÎCCJ sunt Marius Museanu, Cătălin Ranco Piţu, Paul Truică, Grigore-Florin Popescu şi Florin-Daniel Căşuneanu.

Aceştia susţin interviurile luni şi marţi, la sediul Ministerului Justiţiei, iar alesul îl va înlocui pe generalul magistrat Gheorghe Cosneanu, căruia i s-a respins prelungirea mandatului şi care a cerut la CSM pensionarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici