Procurorul Marcel Sâmpetru şi-a înaintat demisia din magistratură, la CSM

Procurorul Marcel Sâmpetru, detaşat în aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Direcţia Resurse Umane, şi-a depus la CSM, joi, demisia din magistratură, el fiind implicat într-un scandal legat de divulgarea unor informaţii nepublice pentru obţinerea unui folos personal.

365 afișări
Imaginea articolului Procurorul Marcel Sâmpetru şi-a înaintat demisia din magistratură, la CSM

Procurorul Marcel Sâmpetru şi-a înaintat demisia din magistratură, la CSM (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

De la începutul anului, Marcel Sâmpetru era detaşat la Dirceţia Reurse Umane din CSM, anterior deţinând funcţia de consilier al procurorului George Bălan, fost vicepreşedinte al CSM.

În 10 septembrie 2009, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis cererea de transfer a procurorului Marcel Sâmpetru, consilier pe probleme Schengen în Ministerul Afacerilor de Externe, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Atunci, procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti era George Bălan.

În luna februarie 2009, procurorul Marcel Sâmpetru s-a transferat de la Direcţia General de Informaţie şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne - unde fusese delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru trei ani - la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

Surse judiciare susţineau că cererea de transfer a lui Sâmpetru ar fi avut legătură cu scandalul de la DGIPI, în urma căruia a fost reţinut şeful instituţiei comisarul Cornel Şerban, în legătură şi cu anumite informări, respectiv listinguri telefonice căruia i-au fost transmise lui Tiberiu Dinu, consulul României la Milano.

În octombrie 2007, magistratul militar Marcel Sâmpetru, care a deţinut funcţia de prim-adjunct al fostului procuror general al României Ilie Botoş, fusese delegat de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii la Ministerul de Interne-DGA.

Anterior, în decembrie 2006, ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a lui Marcel Sâmpetru, pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale de coordonare şi conducere.

"În motivarea propunerii de revocare din funcţie, ministrul Justiţiei precizează că procurorul Marcel Sâmpetru nu şi-a exercitat eficient şi cu responsabilitate aceste atribuţii şi nu a luat măsuri concrete pentru reorganizarea Parchetului de pe lângă ICCJ şi a Ministerului Public ori pentru echilibrarea volumului de activitate în scopul creşterii eficienţei acestei structuri", informa Ministerul Justiţiei.

Astfel, Marcel Sâmpetru a demisionat din funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, cerându-şi detaşarea la Camera Deputaţilor pe un post de consilier.

În martie 2007, Secţia pentru procurori a CSM a acceptat transferul lui Marcel Sâmpetru de la Parchetul instanţei supreme la Parlament, respectiv la Comisia de apărare.

Joi, Secţia pentru procurori a CSM a luat în discuţie cererea lui Sâmpetru de a se întoarce de la MAE la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar de aici să fie detaşat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Marcel Sâmpetru şi George Bălan sunt învinuiţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că ar fi exploatat în interes personal informaţii ale DGIPI.

"Vlad Mihai, ofiţer, şeful Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată; George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea sus menţionată, în formă continuată; Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea sus menţionată, în formă continuată", a informat DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că "există date şi indicii temeinice că, în perioada martie - iunie 2012, învinuiţii Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne pe judeţul Ilfov".

Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru, a informat, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii.

CMS preciza că, în şedinţa de miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului a dispus, în baza art. 64 indice 12, alin.4 din Legea 317/2004 modificată prin Legea 24/2012, suspendarea din funcţie a învinuitului George Bălan - procuror în cadrul PCA Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a învinuitului Marcel Sâmpetru - procuror în cadrul PICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici