Producătorii renunţă la plantaţiile de orez. Cea mai mică suprafaţă din ultimii 23 de ani

Producţia italiană de orez va scădea în acest an. Fermierii care se confruntă cu un al doilea an de secetă vor reduce terenul dedicat acestei culturi la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, avertizează organizaţiile agricole.

441 afișări
Imaginea articolului Producătorii renunţă la plantaţiile de orez. Cea mai mică suprafaţă din ultimii 23 de ani

Producătorii renunţă la plantaţiile de orez. Cea mai mică suprafaţă din ultimii 23 de ani

Italia cultivă aproximativ 50% din orezul produs în Uniunea Europeană şi este singurul cultivator din lume al tipurilor cele mai potrivite pentru risotto, cum ar fi Arborio şi Carnaroli.

Aproximativ 94% din producţia italiană este cultivată în regiunile nordice Lombardia, în jurul oraşului Milano, şi Piemont, în jurul oraşului Torino, notează Reuters.

Roberto Magnaghi, directorul general al Ente Nazionale Risi, a declarat pentru Reuters că nu mai mult de 211.000 de hectare vor fi însămânţate cu orez în 2023, cea mai mică suprafaţă din ultimii 23 de ani.

"Plouă rar. Ne uităm cu toţii la cer", a spus el.

Estimarea pentru 2023 este în scădere cu 7.400 de hectare faţă de 2022 şi cu 16.000 faţă de 2021.

Magnaghi a spus că perspectivele în Lombardia şi Piemont sunt chiar mai sumbre decât în 2022, când culturile au fost distruse de secetă, iar producţia a scăzut cu 17% faţă de anul precedent. În provincia Pavia din Lombardia, renumită pentru orezul pentru risotto, producţia a scăzut cu 16%.

Nivelul de umiditate a solului încă nu şi-a revenit după seceta de anul trecut, iar acumularea actuală de zăpadă în Alpii italieni este mai mică decât în 2022, a declarat Andrea Toreti, expert în agricultură la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

"Va fi greu să acoperim deficitul pe care îl avem cu precipitaţii de primăvară", a spus el.

Oamenii de ştiinţă şi grupurile de mediu au tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de apă din Italia în ianuarie, după scăderea bruscă a ninsorilor din timpul iernii.

Premierul Giorgia Meloni a declarat marţi în parlament că lucrează cu autorităţile regionale şi municipale la un "plan naţional pentru apă" pentru a îmbunătăţi infrastructurile cu ajutorul noilor tehnologii şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la necesitatea de a economisi apa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici