Producţia de cafea afectează planeta. Soluţia oamenilor de ştiinţă: cafea produsă în laborator

  • Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, dar creşterea ameninţă mediul.
  • În ultimii 30 de ani, cererea tot mai mare pentru cafea a dus la o creştere de 60% a producţiei.
  • Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă şi încearcă să găsească o alternativă.
3759 afișări
Imaginea articolului Producţia de cafea afectează planeta. Soluţia oamenilor de ştiinţă: cafea produsă în laborator

Producţia de cafea afectează planeta. Soluţia oamenilor de ştiinţă: cafea produsă în laborator

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, dar creşterea cererii ameninţă planeta, determinând ecologiştii şi oamenii de ştiinţă să caute modalităţi durabile de a produce cafea, potrivit CNBC. În ultimii 30 de ani cererea pentru cafea a dus la o creştere cu 60% a producţiei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei. 
 
De la defrişare la o utilizare ridicată a resurselor de apă şi energie, cercetările arată că această creştere a producţiei de cafea distruge planeta. În Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, s-au înregistrat cele mai mari defrişări ale pădurii amazoniene din ultimii 15 ani. Se estimează 13.235 de kilometri pătraţi, echivalentul a 2.429 de terenuri de fotbal, s-au pierdut între august 2020 şi iulie 2021, reprezentând o creştere cu 22% faţă de anul precedent. Producţia de cafea are nevoie şi de foarte multă apă şi energie, fiind necesari 140 de litri de apă pentru a produce doar 125 de milimetri de cafea, potrivit Water Footprint Network.
 
În acelaşi timp, industria cafelei este şi vulnerabilă la schimbările climatice. Chiar în acest an, Brazilia s-a confruntat cu valuri de îngheţ şi secetă în iunie, care au împins preţurile cafelei să atingă maximul ultimilor şapte ani. Experţii prevăd că preţurile vor continua să crească “având în vedere instabilitatea actuală a pieţelor globale, precum şi incertitudinile legate de producţia de anul viitor din Brazilia, Vietnam şi Columbia, producătorii dominanţi de cafea” a declarat Centrul pentru Terenuri şi Ape Sustenabile de la Conservation International.
 
Oamenii de ştiinţă din Finlanda încearcă să vină cu o alternativă durabilă, cultivată în laborator, dar tehnologia de producere a acesteia este încă foarte costisitoare. Centrul de Cercetară Tehnică VTT din Finlanda a produs cu succes celule de cafea într-un bioreactor prin agricultura celulară, în încercarea de a face producţia de cafea mai ecologică. Cafeaua cultivată în laborator elimină necesitatea defrişării şi are nevoie de mult mai puţină apă. Un alt avantaj este că astfel cafeaua poate fi produsă în orice moment în condiţii de temperatură, lumină şi oxigen controlate. Inovaţia înlătură, de asemenea, procesul lung de transport al cafelei din ţara de origine către ţara consumatoare şi dispar problemele lanţului de distribuţie. Partea proastă este că această tehnologie este foarte costisitoare şi necesită investiţii majore.
 
„Nu lucrăm cu boabe de cafea ca materie primă, ci cu pulbere liofilizată pe care o producem în laborator”, a spus Heiko Rischer, directorul institutului, pentru CNBC. Deşi Heiko a estimat că ar putea dura cel puţin patru până când cafeaua cultivată în laborator va primi aprobare, dar deja există un interes puternic în jurul produsului. „În trecut, am observat o mare rezistenţă împotriva alimentelor modificate genetic, aşa că am fost plăcut surprinşi când oamenii şi-au arătat interesul să cumpere şi să guste produsul”, a mai declarat Rischer.
 
Autor: Iulian Moşneagu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici