Produsele de lux s-ar putea ieftini în 2010, după eliminarea accizei

Iahturile, parfumurile, blănurile, armele de vânătoare, bijuteriile şi alte produse de lux ar putea fi mult mai ieftine începând de anul viitor, când vor fi eliminate accizele aplicate în prezent, potrivit unui proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal obţinut de MEDIAFAX.

519 afișări
Imaginea articolului Produsele de lux s-ar putea ieftini în 2010, după eliminarea accizei

Produsele de lux s-ar putea ieftini în 2010, după eliminarea accizei (Imagine:Adrian Martalogu/Mediafax Foto)

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă se precizează că măsura este necesară pentru a evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României pentru aplicarea de accize stabilite în cote procentuale.

"Legislaţia naţională prevede accize stabilite în cote procentuale, care sunt aplicate asupra bazei de impozitare ca valoare determinată pe baza preţurilor pentru produse cum ar fi: bijuterii din aur şi/sau din platină, confecţii din blănuri naturale, parfumuri, articole din cristal, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, arme şi arme de vânătoare, altele decât cele de uz militar, motoare cu putere peste 25 CP pentru iahturi şi alte ambarcaţiuni pentru agrement. Acest fapt a condus la sesizarea de către Comisia Europeană referitor la o posibilă încălcare a prevederilor art. 90 din Tratatul de instituire a Comunităţilor Europene (...) România şi-a luat angajamentul faţă de Comisia Europeană de a modifica legislaţia naţională până la 31 decembrie 2009, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010, în sensul eliminării accizelor stabilite în cotă procentuală", se spune în nota de fundamentare.

În prezent, cele mai mari accize sunt aplicate la armele de vânătoare, unde taxa este de 100%, urmate de confecţii din blănuri naturale, cu accize de 45%. Cote semnificative se plătesc şi pentru parfumuri, unde acciza variază între 25% -35% şi ape de toaletă 10-15%.

În cazul iahturilor, ambarcaţiunilor şi motoarelor peste 25 CP pentru ambarcaţiuini, acciza poate ajunge la 50% din valoare.

Pentru bijuterii (cu excepţia verighetelor) se aplică în prezent o acciză de 10%, iar la cristale taxa este de 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici