PROGNOZA METEO pentru două săptămâni: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până pe 1 octombrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 18 septembrie - 1 octombrie, în fiecare regiune a ţării.

19644 afișări
Imaginea articolului PROGNOZA METEO pentru două săptămâni: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până pe 1 octombrie

PROGNOZA METEO pentru două săptămâni: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până pe 1 octombrie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

După primele două zile mai calde ale perioadei de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere accentuată. Astfel, temperaturile maxime vor scădea, în medie, de la valori de 27…28 grade C până la 14 grade C, iar media temperaturilor minime va scădea de la aproximativ 13…15 grade C până la 7…8 grade C. După data de 21 septembrie, maximele termice vor creşte treptat, atingând aproximativ 28…29 grade C în intervalul 24 - 28 septembrie, apoi vor scădea uşor.

Va ploua începând din seara zilei de 19 septembrie, până spre sfârşitul zilei următoare, iar cantităţile de apă vor putea depăşi, pe arii restrânse, 10 l/mp. Ploi de scurtă durată sunt posibile şi în jurul datei de 27 septembrie.

CRIŞANA

Vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată în primele zile ale intervalului, dar se va răci accentuat pe 20 septembrie, când media maximelor termice va scădea spre 12...14grade C. Ulterior va avea loc o încălzire uşoară şi treptată, astfel încât în intervalul 25 - 29 septembrie temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 27grade C, iar cele minime vor fi de aproximativ 14 grade C.

Va ploua din seara de 19 septembrie până în după-amiaza următoare, fiind de aşteptat o medie a cantităţilor de apă în jurul a 10 l/mp. Trecător este posibil să plouă şi în 27 septembrie.

TRANSILVANIA

Vremea se va răci simţitor în 20...21 septembrie, scăderea cea mai accentuată a temperaturilor fiind la valorile maxime, care vor ajunge la o medie de sub 16 grade C. Apoi se va încălzi, temperaturile cele mai ridicate urmând să se înregistreze între 25 şi 29 septembrie (maxime în jurul a 26 oC şi minime de peste 10 grade C, normale pentru această perioadă a anului).

Va ploua în 20 şi 21 septembrie, iar cantităţile de apă vor putea depăşi, pe arii restrânse, 15...20 l/mp. În rest vor fi ploi puţine şi slabe, cu probabilitate mai mare de apariţie în jurul lui 27 septembrie.

MARAMUREŞ

Regimul termic diurn va marca o scădere accentuată pe 20 septembrie, când media temperaturilor maxime va scădea de la 26 grade C la aproximativ 14 grade C. Ulterior vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, între 26 şi 28 septembrie se vor atinge din nou valori medii de 25…26 grade C, după care va urma o răcire uşoară şi treptată.

Va ploua începând din seara de 19 septembrie, până spre sfârşitul zilei următoare, iar cantităţile de apă vor putea depăşi 10l/mp. În restul intervalului, vor fi ploi slabe, pe arii restrânse.

MOLDOVA

Vremea va fi caldă în primele două zile, apoi valorile termice vor fi în scădere accentuată, astfel încât pe 21 septembrie maximele vor coborî, în medie, spre 16 grade C, iar minimele se vor apropia de 7 grade C. În următoarele zile un nou proces de încălzire va determina creşterea temperaturilor, pana la medii de aproximativ 26oC ale maximelor diurne şi circa 13 grade C ale minimelor nocturne. După data de 29 septembrie, regimul termic va marca o scădere uşoară de la o zi la alta.

Va ploua din după-amiaza zilei de 20 septembrie până în seara următoare, cantităţile de apă urmând să se situeze, în general, sub 10 l/mp. În restul intervalului, vor fi ploi slabe, pe arii restrânse.

DOBROGEA

Valorile termice maxime se vor menţine constant în jurul a 25 grade C în primele zile ale perioadei de prognoză, dar în data de 21 septembrie vor marca o scădere spre 18 grade C. Ulterior vremea se va încălzi din nou spre temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de 25 grade C şi
minime de circa 15grade C.

Va ploua în 20 şi 21 septembrie, în general slab cantitativ, iar în rest probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă.

MUNTENIA

Vremea va fi caldă în primele zile, cu maxime de 25…27 grade C, dar se va răci pe 21 septembrie. Apoi, până spre 28 septembrie, temperatura aerului va urca treptat spre valori de 28 grade C (caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă), ulterior scăzând uşor de la o zi la alta până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Va ploua în data de 20 septembrie, până spre jumătatea zilei următoare, dar ploile vor fi în general slabe cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte redusă.

OLTENIA

După primele două zile mai calde ale intervalului de prognoză, va urma o răcire, iar temperaturile maxime vor scădea, în medie, cu aproximativ 6 grade C. După 22 septembrie vremea se va încălzi din nou, devenind caldă pentru această perioadă şi se vor atinge medii termice de 28 grade C ziua şi 14 grade C noaptea. O uşoară tendinţă de răcire este de aşteptat abia spre sfârşitul perioadei de prognoză.

Va ploua în data de 20 septembrie, în general slab cantitativ, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte redusă.

LA MUNTE

Zilele cele mai răcoroase vor fi între 20 şi 23 septembrie, când valorile termice minime se vor situa, în medie, între 0 şi 3 grade C. În restul perioadei, vremea va fi în limitele termice normale ale perioadei din calendar, cu maxime în jurul valorii de 16 grade C şi minime de aproximativ 9 grade C.

Va ploua în 20 şi 21 septembrie, pe arii restrânse fiind posibile cantităţi de peste 15 l/mp. În restul intervalului vor fi ploi slabe, de scurtă durată, cu probabilitate mai mare de apariţie în jurul datei de 27 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici