Urşii din România vor fi număraţi cu ajutorul probelor ADN. „Ne va costa 11 milioane de euro”

Pentru estimarea numărului de urşi care trăiesc în România, animalele vor fi numărate prin probe ADN, în cadrul unui proiect în valoare de 53.5 milioane lei, din fonduri europene.

625 afișări
Imaginea articolului Urşii din România vor fi număraţi cu ajutorul probelor ADN. „Ne va costa 11 milioane de euro”

Proiect de aproximativ 11 milioane de euro pentru numărarea urşilor din România cu ajutorul probelor ADN

Proiectul a fost anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă comune a ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, şi a secretarului de stat din cadrul MIPE, Csilla Hegedüs.

Obiectivul proiectului este estimarea genetică a populaţiei de urşi bruni din Carpaţii României, dar vor fi puse în practică şi alte măsuri prin care va putea fi implementat Planul Naţional de Acţiune pentru conservarea speciei de urs brun din ţara noastră.

„Amprenta genetică este cea mai exactă metodă din lume de estimare a populaţiei de urşi. Este, în acelaşi timp şi o premieră ştiinţifică: această metodă nu a fost aplicată niciodată pe o populaţie atât de mare de urşi, aşa cum este cea a României. Totodată, este primul proiect finanţat din fonduri europene pentru managementul populaţiei de urşi. Vom demara colectarea în masă a probelor genetice din Carpaţii României la începutul anului viitor.

Fiecare probă va avea coduri de bare şi va fi introdusă într-o aplicaţie informatică, devenind bază ştiinţifică şi de analiză. Datele vor fi interpretate pentru a afla câţi urşi trăiesc în România, dar şi care sunt zonele cele mai populate din ţară. Vom avea alături de noi, în acest proiect şi parteneri internaţionali din Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia şi Slovacia, a căror expertiză ne va fi extrem de utilă în acest demers”, a declarat ministrul Tánczos.

Prelevarea probelor genetice va fi realizată cu ajutorul a peste 400 de specialişti din cadrul Romsilva şi gestionari ai fondurilor cinegetice, dar vor fi utilizaţi şi câini specializaţi în depistarea excrementelor de urs.

Echipele care vor culege datele din teren vor transmite mai departe probele genetice către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea (ICAS), unde acestea vor fi analizate în laborator şi interpretate.

Pe lângă monitorizarea şi estimarea genetică a populaţiei de urs brun, proiectul prevede atât înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia acestei specii, cât şi achiziţia şi instalarea unor sisteme de protecţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici