Proiect de eliminare a interdicţiei de construire pe litoral între 15 mai-15 septembrie, la Parlament

Un grup de 54 de parlamentari, printre care şi senatorul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre, a iniţiat un proiect prin care autorităţile locale pot decide lucrări de construcţie pe litoral şi în perioada 15 mai - 15 septembrie, lucru care în prezent este interzis.

1789 afișări
Imaginea articolului Proiect de eliminare a interdicţiei de construire pe litoral între 15 mai-15 septembrie, la Parlament

Proiect de eliminare a interdicţiei de construire pe litoral între 15 mai-15 septembrie, la Parlament (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

În Legea 597/2001 care reglementează măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre este prevăzută interdicţia generală temporară de construire în perioada 15 mai - 15 septembrie a fiecărui an, precum şi executarea de lucrări de pregătire, curăţare, reparare a clădirilor, străzilor, trotuarelor şi de dotare tehnico-edilitară subterană şi aeriană, conform expunerii de motive a proiectului.

Iniţiatorii propun, prin proiect, ca decizia de sistare a acestor lucrări în perioada sezonului estival să o ia autorităţile locale, ca autorităţi competente să emită autorizaţii de construire, care pot să decidă continuarea lucrărilor sau începerea unora noi.

Proiectul prevede că "în staţiunile turistice de pe litoral, în zona plajelor cu destinaţie turistică este interzisă executarea lucrărilor de construcţie, pregătire, reparare şi curăţare a clădirilor, precum şi cele de reparare a străzilor, trotuarelor şi dotărilor tehnico-edilitare subterane şi aeriane, în perioada 15 mai-15 septembrie a fiecărui an, cu excepţia lucrărilor aflate în derulare sau care necesită intervenţie urgentă şi nu aduc atingere activităţii turistice, excepţiile în care pot fi autorizate sau continuate lucrările se stabilesc de emitentul autorizaţiei de construire".

Printre iniţiatori sunt parlamentari din grupul PSD: Alexandru Mazăre, Eugen Teodorovici, Cosmin Nicula, Mădălin Voicu, Petru Vlase, Viorel Ştefan, Valeriu Steriu, Manuela Mitrea, Florin Iordache, Eduard Martin, Natalia Intotero, Andrei Dolineaschi, Ion Ciolacu, Ana Birchal, deputatul PPDD Ion Marian şi deputatul minorităţilor Amet Varol.

Iniţiatorii consideră că preverile actuale nu se justifică, deoarece această interdicţie este numai pentru zona litoralului şi nu şi pentru zona montană şi nu s-a avut în vedere necesitatea implementării unor proiecte publice de anvergură capabile să ducă la absorbţia unor fonduri europene.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în 17 martie 2014 şi va fi dezbătută mai întâi în Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici