Proiect de lege: Exportul de animale vii către ţări din UE să se facă în prezenţa unui medic veterinar

Doi parlamentari din PNL au depus la Senat un proiect legislativ care prevede că exportul de animale vii din România către ţări terţe UE să se facă în prezenţa unui medic veterinar şi a unor tehnicieni veterinari, care vor monitoriza şi vor garanta bunăstarea animalelor în timpul transportului.

176 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Exportul de animale vii către ţări din UE să se facă în prezenţa unui medic veterinar

Proiect de lege: Exportul de animale vii către ţări din UE să se facă în prezenţa unui medic veterinar

„În contextul în care, la momentul actual, România este cel mai mare exportator de animale vii din UE şi cel mai mare exportator de oi vii din lume, ţinând cont de rezultatul investigaţiilor puse la dispoziţie de organizaţiiile internaţionale non-guvernamentale şi de necesitatea de a garanta respectarea legislaţiei europene şi naţionale, se impune modificarea legislaţiei naţionale cu privire la exporturile de animale vii din România către ţări terţe UE”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de senatorul PNL Florin Cîţu şi de către deputatul PNL Oros Nechita Adrian.

Astfel, principalele reglementări aduse prin propunerea legislativă sunt:

„Transporturile de animale vii de lungă durată către ţări terţe UE, destinate sacrificării sau reproducţiei, vor fi asistate de un medic veterinar de liberă practică pe durata întregii călătorii, contractat de operatorul economic care efectuează exportul de animale vii.
Competenţele medicului veterinar de a asista un transport de animale vii vor fi certificate de Colegiul Medicilor Veterinari, prin obţinerea unui certificat de avizare a competenţelor”, potrivit proiectului de lege.

Totodată, iniţiativa legislativă prevede că, „pentru transporturile mari de peste 1000 capete este responsabilitatea medicului veterinar atestat să contracteze tehnicieni veterinari care să îl sprijine pe durata transportului”.

Medicul veterinar care va asista transportul de animale vii va deţine un jurnal veterinar care va monitoriza situaţia sanitar-veterinară a animalelor, de la ieşirea din ţară până la destinaţia finală.

Iniţiatorii susţin că actul normativ are ca obiect de reglementare conformarea cu legislaţia internaţională în materie cu scopul garantării bunăstării animalelor în timpul transporturilor către ţări terţe UE.

Cei doi liberali preconizează un cost de 1000 euro net+ alte cheltuieli contactuale/medic veterinar şi personal veterinar tehnic.

„Transporturile de animale vii de lungă durată către ţări terţe, destinate sacrificării imediate, creşterii sau reproducţiei sunt asistate de un medic veterinar şi tehnicieni veterinari pe toată durata călătoriei. După finalizarea transportului, medicului veterinar îi sunt asigurate contractual condiţiile necesare întoarcerii acestuia în ţară”, se arată în proiectul de lege.

Nerespectarea prevederilor va duce la contravenţii prevăzute de lege.

De asemenea, pentru nerespectarea obligaţiilor medicului veterinar se are în vedere amenzi de până la 2000 de lei.

Propunerea legislativă pentru asigurarea condiţiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lungă durată înafara spaţiului comunitar a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici