Proiect de modificare a Legii contra terorismului. Închisoare de la 5 la 12 ani pentru cei care merg în străinătate să fie instruiţi pentru terorism

Persoanele care sunt depistate că se deplasează în alte state pentru a participa la instruire pentru acte de terorism sau la instruire pentru susţinere de entităţi teroriste, ar putea primi între 5 şi 12 ani de închisoare, potrivit unui proiect de modificare a Legii împotriva terorismului.

399 afișări
Imaginea articolului Proiect de modificare a Legii contra terorismului. Închisoare de la 5 la 12 ani pentru cei care merg în străinătate să fie instruiţi pentru terorism

Proiect de modificare a Legii contra terorismului. Închisoare de la 5 la 12 ani pentru cei care merg în străinătate să fie instruiţi pentru terorism

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, se anunţă pe site-ul instituţiei. În proiect se arată că va fi incriminată persoana care este prinsă că se deplasează pentru a participa la instruirea pentru acte de terorism sau la instruire de susţinere a unor entităţi teroriste, pedepsele fiind între 5 şi 12 ani de închisoare.

Astfel, prin noul proiect se incriminează "deplasarea unei persoane de pe teritoriul statului al cărui cetăţean este sau de pe teritoriul căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa, spre sau pe teritoriul unui alt stat decât cel al cărui cetăţean sau rezident este, în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste”, această faptă urmând a fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 12 ani", se arată într-un comunicat al MAI.

Totodată, proiectul prevede că promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloc, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile enumerate la art. 32 alin. 1 şi 3 şi art. 33 alin. 1 şi alin. 2 lit. e, (din Legea 535/2004) indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, faţă de 6 luni la 3 ani cum este în prezent.

La motivele de modificare a legii se notează că principalele surse de risc terorist la adresa securităţii României sunt de natură externă.

" Riscul terorist se manifestă pe două coordonate: (i) teritoriul naţional reprezintă preponderent un loc de tranzit sau refugiu, aflat în atenţia străinilor originari din state ale Orientului Mijlociu Extins şi Afganistan sau Pakistan,(ii) impactul proceselor de radicalizare islamistă generate de ideologia Daesh (ad-Dawlat al-Islamiyya fi'l-Iraqwa'sh-Shām -Statul Islamic din Irak şi Levant), îndeosebi asupra convertiţilor ", se arată în motivarea modificării legii.

Iniţiatorii proiectului susţin că pe acest fundament, modernizarea cadrului normativ naţional în materie devine imperios necesară.

Dacă proiect va trece, în forma actuală, terorismul va fi definit ca reprezentând acele "acţiuni, inacţiuni, precum şi ameninţări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor,ansamblul relaţiilor sociale,factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea naţională sau internaţională, care sunt motivate financiar, politic, religios sau ideologic şi sunt săvârşite intenţionat în unul din următoarele scopuri:a)intimidarea populaţiei sau un segment al acesteia,prin producerea unui puternic impact psihologic şi/sau material;b)constrângerea unei autorităţi publice ori organizaţii internaţionalesă îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abţină de la îndeplinirea unui anumit act;c)destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituţionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizaţii internaţionale".

De asemnea, a fost modificat şi articolul care defineşte ce sunt considerate materiale de propagandă teroristă. Potrivit proiectului, acestea sunt "orice material în format scris, audio, video, orice
aplicaţie informatică, precum şi orice altă formă de exprimare prin care, în mod explicit sau implicit, se face apologia terorismului ori se expun sau se promovează idei, concepţii, doctrine sau atitudini de susţinere a terorismului”.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne., unde va rămâne în dezbatere publică pentru 20 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici