Proiect MALPRAXIS: Litigiul poate fi soluţionat amiabil. Cuantumul daunelor morale - plafonat

Pacienţii pot soluţiona litigiul amiabil în cel mult şase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asiguraţi pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislaţiei malpraxisului.

575 afișări
Imaginea articolului Proiect MALPRAXIS: Litigiul poate fi soluţionat amiabil. Cuantumul daunelor morale - plafonat

Proiect malpraxis: Litigiul poate fi soluţionat amiabil. Cuantumul daunelor morale - plafonat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sănătăţii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.

"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusă dezbaterii publice, timp de o lună, începând de vineri şi nu de un document final. Prin acest proiect, pacienţii nu vor avea obligaţii de plată în soluţionarea amiabilă, vor avea la dispoziţie şase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabilă, şi, mai mult, pentru prima dată vor avea acces la documentele medicale ale cazului, până acum acestea putând fi date numai la cererea instanţelor", a explicat secretarul de stat.

De asemenea, pacienţii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experţi. În plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul şi asiguratorul.

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat să se asigure atât pentru daunele materiale, cât şi pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, aşa cum se practică şi alte ţări. În plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

"Procedura prealabilă nu reprezintă o retragere a accesului la justiţie întrucât este o procedură limitată în timp - şase luni - mai scurtă în timp decât termenul de prescripţie a acţiunii în justiţie, este o procedură fără cheltuieli, oferă pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior în acţiunea juridică", a adăugat Arafat.

Poliţa de asigurare în sistemul public va fi acoperită parţial de către angajator, adică de către spital. Spitalul va avea însă propria asigurare şi apoi ar putea contribui cu o anumită cotă la poliţa de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizând că prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.

Asiguratorii vor putea să estimeze activitatea financiară, având în vedere limitarea daunele morale, şi vor putea negocia despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare.

Potrivit secretarului de stat, actuala lege prevede o procedură de analizare a cazurilor de malpraxis în comisii care funcţionează pe lângă direcţiile de sănătate publică (DSP). Procedura punea pacienţii în situaţia de a plăti, în termene foarte scurte, onorarii de expertiză greu de suportat şi, drept urmare, expertiza nu se efectua, iar pacienţii recurgeau la sesizări penale, soluţionarea cazurilor putând dura şi cinci - şase ani, a mai explicat Arafat.

Totodată, actualele prevederi includ obligativitatea încheierii de asigurări pentru malpraxis, dar fără a face dinstincţie între asigurarea pentru daune materiale şi cea pentru daune morale. Drept urmare, asiguratorii au oferit contracte de asigurări care, în marea majoritate, nu acopereau daunele morale.

Totodată, condiţiile de încheiere a contractelor pentru asigurare de malpraxis pot face contractele inoperante, caz în care asiguratorii nu achită despăgubirile stabilite de instanţe. Având în vedere că spitalul răspunde în solidar cu angajaţii săi, acoperirea prejudiciilor revine spitalului în care se produce evenimentul, iar dacă spitalul nu are buget pentru acoperirea acestor prejudicii, se ajunge la situaţia blocării conturilor instituţiei şi la regres împotriva Ministerului Sănătăţii sau a autorităţii publice locale care are în administrare spitalul, a mai spus Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici