Proiect PSD-ALDE: Copiii, obligaţi prin lege să-şi întreţină părinţii/ MOTIVUL: Sub influenţa banilor, tinerii uită că au şi obligaţii/ Propunerea prevede şi pedepse cu închisoarea

Proiectul de lege privind "Recunoştinţa între generaţii" a fost depus la Senat de 74 de parlamentare PSD şi ALDE, printre care şi Niculae Bădălău, ministrul Economiei, în acesta precizându-se că părinţii, bunicii sau străbunicii trebuie să fie susţinuţi financiar de copii, dacă au nevoie.

5564 afișări
Imaginea articolului Proiect PSD-ALDE: Copiii, obligaţi prin lege să-şi întreţină părinţii/ MOTIVUL: Sub influenţa banilor, tinerii uită că au şi obligaţii/ Propunerea prevede şi pedepse cu închisoarea

„Recunoştinţa între generaţii", proiect PSD-ALDE: Copiii, obligaţi prin lege să-şi întreţină părinţii/ MOTIVUL: Sub influenţa banilor, tinerii uită că au şi obligaţii

"Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul prevede obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii şi de a le asigura un trai decent şi educaţia necesară. Totodată, documentul prevede obligaţia bunicilor de a-şi întreţine nepoţii, acolo unde "nepoţii minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi au dreptul la întreţinere de la bunici care dispun de mijloace suficiente.

Propiectul vine şi cu o prevedere legată de părinţi: "Obligaţiile copiilor majori de a-şi întreţine părinţii"

Proiect aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b338FG.pdf

La acest capitol se prevede:

- obligaţiile de întreţinere se referă exclusiv la persoanele din aceeaşi familie, cu grad de rudenie în linie dreaptă

- copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină părinţii inapţi de muncă aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material.

- dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi, apelarea la rezolvarea pe cale judecătorească fiind ultima soluţie de urmat.

- cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de către instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante.

-copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţia de întreţinere a acestora

- în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă formă de dezabilitate a părintelui) copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuieli suplimentare generate de starea în care se află părintele.

Potrivit proiectului, cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, îndrepătăţite, potrivit legii, nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat astfel încât să nu fie periclitată situaţia materială a celor obligaţi să constribuie.

- părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposbilitatea întreţinerilor de către copiii lor fireşti majori apţi de muncă, au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă care dispun de mijloace suficiente

Obligaţiile se aplică şi în cazul străbunicilor.

Cei 74 de iniţiatori arată în expunerea de motive că la baza proiectului stă faptul că "familie- nucleul societăţii- este supusă unor profunde şi nedorite perturbaţii asupra unităţii şi solidarităţii necesare asigurării existenţei şi continuităţii în spaţiul naţional român"

Legat de sancţiuni, se arată că "fapta unei persoane, care încalcă prevederile prezentei legi, referitoare la familie, costituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din Codul penal (noul cod penal art 378)".


Art. 378 prevede:
Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Taguri:
bani,
legi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici