Proiectul de OUG pentru modificarea Codului de procedură penală interzice "telejustiţia"

Proiectul de OUG pentru modificarea codurilor transmis către CSM pentru avizare, potrivit unor surse judiciare, conţine prevederi care interzic ”telejustiţia” şi lansarea în spaţiul public a declaraţiilor despre cei anchetaţi în termeni care să le lezeze demnitatea.

1056 afișări
Imaginea articolului Proiectul de OUG pentru modificarea Codului de procedură penală interzice "telejustiţia"

Proiectul de OUG pentru modificarea Codului de procedură penală interzice "telejustiţia"

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, la articolul 4 din Codul de procedură penală, după alineatul 2, se introduc trei noi alineate care fac referire explicită la telejustiţie şi la interzicerea oferirii de informaţii în cursul anchetei penale.

De asemenea, dacă proiectul va deveni lege, va fi interzisă orice referire la persoanele anchetate penal în termeni care să le clameze vinovăţia.

Astfel, alineatul 3, nou introdus, prevede că: ”În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autotiăţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la aceste fapte".

Alineatul 4 arată că: "Prin excepţie, în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză".

Alineatul 5 prevede că: ”În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinnovate de săvârşirea unor infracţiuni.”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici